Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

150 éve, 1872. január 27-én született Aschner Lipót, a Tungsram névadója, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. felvirágoztatója, akinek neve összefonódott a fényforrások technológiai fejlesztésével. Aschner 1892-ben került kereskedelmi alkalmazottként a cég elődjéhez, majd a vállalati ranglétrát végigjárva, 1908-ban kereskedelmi igazgató, 1921-ben pedig vezérigazgató lett. Magyarország német megszállásakor a mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták, szabadulása után Svájcban élt. 1947-es hazatérését követően az államosított Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. igazgatója lett, egészen 1952-es haláláig. Az ő igazgatása alatt vált a márka világpiaci tényezővé, a Tungsram-név kitalálójaként és számos gyár, valamint világhírű kutatólabor létrehozójaként beírta magát a történelembe. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében számos Tungsram-plakát és -plakátterv található – ezek két kiemelkedő grafikus alkotásai.

Kora egyik legkeresettebb grafikusa, Lukáts Kató (1900-1990) neve az általa tervezett csomagolópapírok és míves papírdobozkák révén vált ismertté, illusztrációi szinte azonnal felismerhetőek a Stühmer Csokoládégyár, az Altmann & Kühne cukrászda vagy az Unicum Likőrgyár számára készített termékeken. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola grafika szakán tanult tovább. A reklámgrafika különböző műfajaiban alkotott, ezek között találjuk meg a Tungsram részére 1930-40-es években készített plakátterveit is. Lukáts Kató munkái nemcsak idehaza voltak népszerűek, bécsi és londoni cégeknek is dolgozott. 
(Látták már az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös kiállítását Lukáts Kató munkáiból?)


A Tungsram számára bő egy évtizeddel később már Csemiczky Tihamér (1904-1960) készített plakátokat, aki „1958-ig a Tungsram arculatának meghatározója volt”. Az Iparművészeti Múzeum Adattárának – rajz- és tervgyűjteménye számos grafikai (reklám)tervét őrzi az 1950-60-as évekből.



Csemiczky gyógyszerészeti tanulmányai mellett az Iparművészeti Iskolába járt, az 1927-es évtől grafikai munkákat, plakátokat és játékkártya-illusztrációkat is készített. Művészi pályakezdése a Magyar Rádió Ujsághoz kapcsolható, ahova meg karikatúrákat, hirdetéseket, sőt címlapokat is alkotott. A Tungsramnak készített grafikáit akkor tervezte Csemiczky, amikor az egyre korszerűsödő fényforrásokat feltalálták, azaz a kriptontöltésű izzólámpákat vagy a gyár másik nagy termékcsaládját, az elektroncsöveket.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/459,+%E2%80%9E%E2%80%A6.+%C3%A9s+l%C5%91n+vil%C3%A1goss%C3%A1g%21%22