Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mai szemmel is páratlan összművészeti törekvés – Gesamtkunstwerk –jellemezte a Hősök tere sarkán egykoron épült Babocsay-villa VI. kerületi épületét, de az építész szecessziós törekvéseinek másik ékes példája a Városligeti fasorban épp felújítás alatt lévő református templom is: Árkay Aladár kivételes építészeti munkásságát elevenítjük fel halálának 90. évfordulóján.

Napjainkban már csak archív fotók idézik meg az Andrássy út - Dózsa György út sarkán álló Babocsay-villa homlokzatának egykori pompáját, amelyet közel három évtizeddel később, egy átépítés után el is veszített. Eredeti szecessziós ívei, lendületes, játékos kedvű ornamentikája egyedülálló hangulatot kölcsönzött az épületnek, amely 1905-ben, Babocsay Hermann építési vállalkozó megrendelésére készült. A vegyes fogadtatás miatt viszont pár évtizeddel később tulajdonosa át is építtetette.

A Művészet című lap hasábjain 1910-ben Dr. Lázár Béla érzékletesen írja le az épülettel kapcsolatos állásfoglalását: „Aki a műalkotást megillető érdeklődéssel közeledik az Andrássy út utolsó villájához, az Árkay Aladár tervezte Babocsay-villához, hirtelen egy sajátos hatás rabja lesz. Azonnal megérzi, hogy itt egy finoman, sőt magyarosan érző, eredeti képekben gondolkozó művész alkotásával került szembe. Halk, de derűs, élénk és kecses ritmusba fogott dallamok szállanak felénk. Megérezzük, hogy itt harmónia keletkezett, mert egy modernül gondolkozó építtető került össze egy, a modern embert megértő építésszel, s e harmóniából szépségek fogantak.”

A villa belsőépítészeti megoldásai és stílusos enteriőjei is Árkay terveinek kézjegyét viselik, ahol a földszinten fogadó- és úri szobát, ebédlőt, dohányzót és konyhát, az emeleten lakosztályokat, a pincében szolgalakásokat és gazdasági helyiségeket alakítottak ki. A bútorok, a díszüvegezés, a világítótestek és a falfestés is az ő tervei szerint készültek, aki a korszak keresett szakembereivel dolgozott együtt: az üvegablakokat Róth Miksa készítette, a majolikák a Zsolnay-gyárban készültek, a bútorokat pedig Gelb Manó és fiai készítették. Napjainkban a szerb nagykövetség működik az egykori villaépület falai közt.

„A Kis-Svábhegy déli lejtőjén, ott, ahol egy esztendővel ezelőtt még járhatatlan dülőutak választották el a Kékgolyó utcát a város lakott részétől, néhány hónap alatt festői csoportosítású, színes változatosságával meglepő hatást keltő kis város keletkezett, makadámos utcákkal, vízvezetékkel, csatornázással, villamos és gázvilágítással.” - olvasható a Magyar Építőművészet 1913-as számában Árkay Aladár tollából a ‘bírák és ügyészek telepéről’. Ez a XII. kerületi, hegyvidéki városrész azt a 37 villaépületet foglalja magába, amelyek közül egy, a Makai-villa, dr. Makai Dezső bíró számára épült. Az Árkay Aladár tervei alapján felhúzott közel 40 lakóépület bírósági alkalmazottak részére készült, a pár év alatt felépülő villasor közötti utcák ma is híres jogászok és bírák neveit viselik. Így nem meglepő a környéken keresztülfutó, Ráth Györgyről elnevezett utca sem. Ráth György jogi pályája mellett műgyűjtő, valamint az Iparművészeti Múzeum egykori igazgatója is volt.


Árkay Aladár tervei alapján összesen kilenc templom valósult meg, az egyik legmarkánsabb a jelenleg felújítás alatt álló Városligeti fasorbeli. A templom a VI. -VII. kerületi református közösség összefogásának köszönhetően épült fel, tervezésére és megépítésére Árkay Aladár kapott megbízást 1911 elején. A helyi gyülekezet nagyjából 15 ezer tagja ugyanis már 1903-ban pénzgyűjtéssel szorgalmazta az épület létrejöttét. Az Árkay által megálmodott, szecessziós stílusban épült templom merít a magyar népművészeti formanyelvből, és a Babocsay-villához hasonlóan szintén összművészeti alkotásnak tekinthető, hisz a teljes berendezés és dekorációs elem az ő tervei alapján készült. A szecesszió modernebb, inkább az északi típusú elemeit fedezhetjük fel rajta: cikkelyes kupolával, mértanias kubusaival és tornyaival inkább a finn hatás érvényesül rajta.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/468,%C3%89p%C3%ADt%C3%A9szet+fels%C5%91fokon