Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az V. kerületi, Kecskeméti utca 4. szám alatti hatalmas üvegkirakat ma már teljesen más termékskálát kínál, mint bő hatvan évvel ezelőtt, amikor is a Minőségi Női Ruhabolt elegáns szabásvonalú, kellemes pasztell színekben játszó, franciásan sikkes tavaszi kollekcióját bemutatták. Az 1958-as trendekről a hajdani Modell Divatstúdió ruhatervei árulkodnak, amelyek ma már az Iparművészeti Múzeum adattárának gyűjteményét gazdagítják.

A kecses modellek a Párizsban divatos, lendületes és kecses szabásvonalú kosztümjeinek hangulatát és varázsát hozták el a pesti belvárosi üzletbe. Manapság szinte nehéz is elképzelni azt, hogy az 1958-ban, a Művelődési Minisztérium által alapított Modell Divatstúdió szinte egyedüliként nyújtott alternatívát a dolgozó nőnek, aki elegáns, kész ruhát keresett.

 

A ruhaterveket az Iparművészeti Főiskolán egy időben végzett, kiváló rajztudású fiatal tervezők – Hajdú Katalin, Kruppa Gabriella, Soltész Nagy Anna, Szilvitzky Margit és Záhonyi Lujza – készítették, feladatuk pedig az ízlés átalakítása volt. A Modell Divatstúdió által tervezett havi tíz öltözéket szakmai zsűri bírálta el, döntésük alapján kezdődhetett a méretek szerinti gyártás.

Az 1950-60-as évek fordulójának tavaszán az ing-blúz kombinációi, a karcsúsított derekú ruha és a finom vonalvezetésű kiskosztümök mellett alkalmi ruhák, valamint komplék (női ruha és kiskabát azonos anyagból) kerültek az üzletekbe. A tervezők az öltözékek megalkotása mellett láthatóan ügyeltek a dolgozó nő alapruhatárának kialakítására is: az iparban, a kereskedelemben, az egyetemi katedrán vagy a kórházakban alkalmazott hölgyek ízlésük, pénztárcájuk és érdeklődésük szerint válogathattak a megfizethető szettek között.

A tavaszi ruhák, kosztümök elengedhetetlen díszítő elemeként a művészeti ötvös- és kerámiabrossok, valamint a függők között is lehetett szemezgetni az Iparművészeti Boltban (V., Kossuth Lajos utca 14.).

A korabeli divatbemutatókon – amelyeket a fent említett Minőségi Női Ruhaboltban vagy a Fészek Művészklubban tartottak – nem csak a vékony alkatra való ruhaösszeállításokat, hanem a méretek sokszínűségét is igyekeztek bemutatni. Így a kifutón gyakran áruházak alkalmazottai is megfordultak, akik a ruhák másait később valóban viselték.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/486,Ez+a+divat%21