Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Alszik, mint a tej. Aludjunk rá egyet! Az ördög nem alszik. Amint veted ágyadat, úgy aluszod álmodat… Még hosszan folytathatnánk a sort, ha a pihenést szólásokban vagy közmondásokban keressük. Fontosságát mi sem példázza jobban, mint hogy a szundikáláshoz szükséges összes kellék kiválasztásánál nagy gonddal járunk el: legyen az kényelmes matrac vagy puha párna. Az alvás világnapja kapcsán körbenéztünk a gyűjteményünkben, és az ehhez köthető tárgyakat szemlélve szinte ébren álmodhatunk.

Nem is gondolnánk, hogy a ‘bal lábbal kelt fel’ megjegyzés mögött sokszor egy kialvatlan éjszaka áll. Az alvás fontosságát hangsúlyozandó, a World Sleep Day minden évben emlékeztet minket az éjszakai (vagy akár napközbeni) pihenés szükségszerűségére. Világnapját (idén március 18-án van) az alvásgyógyászat- és kutatás területén dolgozó elkötelezett egészségügyi szolgáltatók, valamint orvosi közösség indította útjára. Céljuk az volt, hogy összehozzák a szakembereket, megvitassák és terjesszék az ezzel kapcsolatos – sokszor létfontosságú – információkat az egész világon. A figyelemfelkeltés főképp arra irányul, hogy a jó alvást igenis kezeljék prioritásként, a személyes egészség és a jólét szempontjából fontos tényezőként, hisz annak hiánya további betegségek kialakulásához vezethet.

A mély álom szimbolikus alakja, Csipkerózsika látható a Mihály Rezső tervezésében és Boér Lenke szövőmunkájával készült kárpiton, amely az 1910-es évek elején készült. A Ligetszépe című alkotás a mély álomba merült lány alakját helyezi a középpontba, akinek fekhelyét a hosszúra nyúló szendergés közben lassan körülveszi a burjánzó növényzet. A gödöllői művésztelep egykori tagjaként Mihály Rezső is komoly érdeklődést tanúsított a népművészet iránt, a gyűjtött motívumokat gyakran saját alkotásaikhoz is felhasználta.

Igazán mesés álmokat ígér ez a párnalapra hímzett történet, amely Aiszóposz, a görög meseirodalom jeles alakjának Róka és a szőlő című klasszikusát idézi meg 36x38 cm-es felületén. A párnalap oldalain a ballagó, majd a fürtöt észrevevő, utána nyújtózó, majd az azt el nem érő, bánatosan elkullogó rókát látjuk. A kellemes halványlila és okkerbe hajló, gobelinhímzéssel készült díszpárna visszafogott darab, amely a háttér és a róka rozsdavörös figurájának ellentétére épül. A Nagy Sándor tervezte párnát az 1902-es karácsonyi kiállításon mutatták be.

Összebújó, alvó csimpánzokat mintáz egy dán porcelángyár, a Bing&Grøndahl által készített kisplasztika. Az ülő anyamajom testéhez három kicsinye simul-kuporodik. A természethűen mintázott, halvány szürkésbarna-narancsos színekkel festett kis szoborcsoport kedves családi, pihenő jelenetet idéz meg.

Az 1853-ban alapított Bing&Grøndahl cég ma is működik, Royal Copenhagen néven egyesült elsődleges versenytársával, a Királyi Porcelángyárral. A gyárban készült porcelánok védjegye a koppenhágai címerből származó három torony, ez látható a Majomcsalád-kisplasztika talpán is. A cég Sirály étkészlet-sorozata az 1950-es években Dánia nemzeti étkészlete néven vált ismertté, és a dán háztartások egytizede ezt használta.

 
 
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/489,H%C3%BAzzuk+a+l%C3%B3b%C5%91rt%21