Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ki ne ismerne legalább egy művet a nagy mesélőtől, az 1805. április 2-án született Hans Christian Andersentől? 1967 óta ezen a napon ünnepeljük a gyermekkönyvek nemzetközi napját (International Children's Book Day). Az iBbY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa elsődleges célja ezzel, hogy felhívja a figyelmet az olvasás szeretetére és a gyermekkönyvek fontosságára. De azt is fontosnak tartja, hogy a fiatalok mindenhol hozzáférhessenek a magas irodalmi és művészi színvonalú könyvekhez, valamint ösztönözzék a minőségi gyermekkönyvek kiadását és terjesztését.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében számos gyermekkönyv-illusztráció megtalálható, de Andersentől kivételesen nem meséskötetet, hanem egy különlegesen szép verseskönyvet őrzünk. A dán költő és meseíró németül olvasható verseit tartalmazó kiadvány címlapján megjelenik Andersen egyik legismertebb meséjének címszereplője, a rózsakehelyben álló Pöttöm Panna.

Ha a hazai vizekre evezünk, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mesebolt és az Ablak Zsiráf című könyvek közül legalább az egyik szinte minden család könyvespolcán megtalálható. A kiadványok grafikai munkái K. Lukáts Kató keze munkáját dicsérik, stílusa és kedves figurái összetéveszthetetlenek. Móra Ferenc, Gazdag Erzsi vagy Nemes Nagy Ágnes egyes köteteinek illusztrálását is neki köszönhetjük.

A művészi színvonalú könyvek és illusztrációk – amelyek gyűjteményünkben is megtalálhatóak – igazán fontosak a gyermekek elemző és értelmező készségeinek fejlesztéséhez, valamint a művészet iránti fogékonyságukhoz. A képeskönyvek általában az első könyvek, amelyeket a gyerekek kézbe vesznek. Az illusztrációk nem csak díszítik a szöveget, hanem a történetet és a benne lévő érzelmeket is közvetítik.

A kisgyermekek számára az illusztrált könyvek megnyitják az ajtót a világ megértéséhez és azonnali képet adnak a történet szereplőiről, a helyszínről és a hangulatról. Ezen az ajtón való belépésre invitáljuk olvasóinkat is a Lukáts Kató sokszínű életművét bemutató kiállításra, amely június végéig látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A grafikus által készített meseillusztrációk, plakátok és dekoratív csomagolóanyagok mentén ízelítőt kaphatunk a hazai gyermekkönyv-illusztráció egyik jeles képviselőjének alkotásaiból.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/498,Mes%C3%A9lj+m%C3%A9g%21