Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Sokunk küzd látászavarral, de manapság könnyű orvosolni a problémát: besétálunk egy optikushoz, vagy elmegyünk szemészetre, és jobb esetben pár nap múlva már viselhetjük a szemüvegünket, kontaktlencsénket. Azonban a történelem során nem mindig volt ez ilyen egyszerű, sőt egyes szakértők szerint a szemüveg az ötödik legfontosabb találmány a tűz és a kerék feltalálása óta.

Az első látásjavító eszköz Ibn Al-Heitam (kb. 965-1040) arab tudós és csillagász nevéhez köthető, aki rájött, hogy a csiszolt lencse segíthet a látászavarral küzdőknek. Találmányát a gyakorlatban viszont évekkel később valósították meg: egy olyan üveggömböt hoztak létre, melynek részeit optikai nagyításra lehetett használni. Az úgynevezett olvasógömböt a 13. században olasz szerzetesek készítették el, hegyi kristályokból és kvarcból.

Az első szemüvegek szintén a 13. században születtek, az üveggyártás központjának számító Muranóban, mely egy kis sziget Velencétől északra. A sziget üvegművesei nem oszthatták meg tudásukat és nem hagyhatták el a szigetet, ellenkező esetben akár halálbüntetést is kaphattak. Ebben az időszakban az első szemüveget a század végére fejlesztették ki, ez a technológia még kevésbé volt komfortos a mai eszközökhöz képest, ennek ellenére hatalmas lépésnek számított. Elkerülhetetlen volt, hogy az innováció ne terjedjen át más országokba, Németországban a század végéről jegyzik a legkorábbi szegecsszemüveget, a Wienhausen apátságból.

 

A 18. században született meg az a fajta szemüveg, ami ma is ismeretes. A fő probléma az elődökkel az volt, hogy nem illeszkedett az arc vonalaihoz, ezt orvosolták a későbbiekben. Úgy alakították a formát, hogy az az orr és fül segítségével ne csúszkáljon az arcon. Ezek a szemüvegek 1728-tól Scarlett angol optikus prospektusában voltak láthatóak először, Londonban. A szemüveggyártás, illetve a modern száras szemüvegek 1850-től terjedtek el és kialakításukban stagnálnak az elmúlt másfél évszázadban, anatómiai szempontból a 20. századra érték el tökéletes formájukat.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiben a 18. századtól egészen a 20. századig találunk szemüvegeket, ezekből készítettünk válogatást. Viszontlátásra!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/503,T%C3%B6rt%C3%A9nelmi+l%C3%A1t%C3%A1sm%C3%B3d