Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mély sajnálattal, fájó szívvel búcsúzunk a közelmúltban elhunyt Héjja Imre éremgyűjtőtől. Az Éremkedvelők Egyletének lelkes tagjaként egyike volt az Iparművészeti Múzeum fíliájában, a Ráth-villában 2018 decemberében megnyílt francia-magyar éremművészeti kiállítás rendező csapatának.
A közel háromszáz éremből álló kiállítás koncepciójának kidolgozása és a rendezésben való tevékeny közreműködés mellett jelentős számú érmet is átengedett bemutatásra kollekciójából. Ez az elsőrangú magángyűjtemény igazi ritkaságokat is magába foglalt, köztük az Iparművészeti Múzeum állami nagy aranyérmét, amelynek igen kevés példánya ismert, azok is közgyűjtemények kincsei.
Héjja Imre, múzeumunk közelgő évfordulójára is tekintettel, kivételt tett intézményünkkel, amikor jelképes összegért megvált gyűjteményének ettől a becses darabjától, és 2020-ban eladta azt az Iparművészeti Múzeumnak.
Emlékét ennek a műtárgynak a révén is megőrzi a múzeum…

************ 

Kövér Péter, az Éremkedvelők Egylete (ÉKE) elnökének nekrológja


HÉJJA IMRE
(1949-2022)

Nagy veszteség érte a magyar éremgyűjtők közösségét: 2022. február 18-án elhunyt Héjja Imre tagtársunk, az Éremkedvelők Egyletének egyik legaktívabb és mindenki által nagyra becsült tagja.
A művészi emlékérmek gyűjtésébe nyugdíjba vonulása után kezdett bele. Az évek során igen magas színvonalú gyűjteményt hozott létre, fő gyűjtési köre az irodalmi témájú érmek voltak, de jelentős számú névjegyérem-kollekcióra is szert tett. A magyar művészek által készített érmek mellett nagy gyűjtője volt a klasszikus francia érmeknek is. Gyűjteménye legszebb darabjait rendszeresen bemutatta kiállításokon, az érmekről több alkalommal tartott szakmailag igen magas szintű előadásokat.
Imre az ÉKE megalakulása óta vett részt az Egylet tevékenységében, tanácsaira, hozzáértésére, gyakorlati segítségére mindig számíthattunk. Nem volt olyan kiállításunk, műteremlátogatásunk, bármilyen egyéb programunk, amelynek szervezéséből ne vette volna ki tevékenyen a részét. Az ÉKE tagjai mindig bizalommal fordulhattak Hozzá, ha az érmek elkészítésének technikai jellegű kérdéseire kerestek választ, ezekre – a „civil” foglalkozásából megszerzett szakértelme kapcsán – kimerítő, szakmailag kifogástalan szakvéleményt adott.
Több jelentős kortárs éremművészünkkel alakított ki baráti kapcsolatot, mecénási tevékenységével próbált hozzájárulni a manapság kissé mostohán kezelt éremművészet népszerűsítéséhez. Ezeknek a kapcsolatoknak az ÉKE is nagy hasznát vette, több alkalommal is az általa ajánlott művésszel készíttettük el az évente kiadott tagilletmény érmeinket.
Személyében az egyik legnevesebb gyűjtő távozott az éremgyűjtők közösségéből, akinek a hiányát – a családján kívül – ez a közösség is nagyon megszenvedi.
Nyugodj békében Imre, emlékedet sokáig megőrizzük!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/505,Elhunyt+H%C3%A9jja+Imre