Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Száz év távlatából még ma is elképesztően divatosak az art deco stílusában készült tárgyak, lakberendezési darabok, a tematikus jelmezes összejövetelek vezérfonala is sokszor az 1920-as évek, a Nagy Gatsby világa. Ez a nagypolgári fényes elegancia és az 1920-as évek letisztult formavilága ragad majd el minket a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest című kiállításán, amelyet április 12-től látogathatnak a stílus szerelmesei. A kiállítás számos műtárgya az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből érkezett, ebből adunk most egy kis ízelítőt olvasóinknak.

Az art deco irányzata volt az, amelynek kivételesen nem az azt művelő alkotók, hanem a művészettörténészek adtak nevet, utólag. A történet Párizsban indul 1925-ben, ahol több mint fél éven keresztül volt látható az Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industrials, amely a modern iparművészeti törekvéseket bemutató nemzetközi szemle volt. (Az art deco kifejezés így az Arts Décoratifs szavak rövidítéséből származik, amely a kiállítás címében szerepelt.)

A műveken kezdetben erős nyomot hagyott a szecesszió irányzata, de az art deco már meghaladta ezt és új, karakteres elemekkel gazdagodott: dekoratívan "modern" stílusú tárgyak, áramvonalas formák, kifinoult elegancia. Az irányzat az alkotás szinte minden ágára kihatott, a bútor-és tárgytervezés, az alkalmazott grafika, plakátművészet és a divat elemein köszönnek vissza jellegzetes stílusjegyei: a konstruktivista vonalvezetés, a stilizált virágelemek, lépcsőzetes formák, a szökőkút jellegű motívumok a könyvkiadóktól kezdve a híres üveggyártó manufaturákig mindent uralnak. Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Gádor István, Zilzer Hajnalka, mind a hazai art deco kiemelkedő alkotói.

Egy életérzést sugall Lukáts Kató plakátja, amelyet a Weekend kajakmárka részére készített. Az 1930-as években a népszerű és sokat foglalkoztatott grafikus több plakát - és csomagolásterve is látható az április 12-én nyílt Art Deco Budapest című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. Lukáts Kató a Tungsram égőt vagy a Palma gumisarkot reklámozó plakátjait akkoriban külföldi szakfolyóiratok is publikálták, munkáit pedig nemzetközi szinten is méltatták. Talán e publikációk is közrejátszottak abban, hogy hazai vállalatok mellett bécsi, londoni cégek is foglalkoztatták, az osztrák Altmann&Kühne csokoládéüzem és cukrászda részére tervezett csomagolóanyagok az ő keze munkáját dícsérik.

Az art deco jellemzője a klasszicizáló, a biedermeier és a szecessziós díszítőelemek extravagáns vegyítése. Az art deco mesterek és megrendelőik kedvelték például az egyiptomi, azték és orientális motívumokat is.

A divatban is ugyanúgy megjelenik az art deco hatása, mint bármelyik művészeti ágban. Az új ipari és városi környezet népszerűvé tette a fémes színeket, valamint az egyszerű és ergonomikus vonalvezetést. A századfordulót követő évtizedekben egy életmódjában, öltözködésben és stílusában is szabadabb élet köszöntött, a hölgyek frizurája és szoknyája is rövidebbé vált, autót vezettek, sikk lett a dohányzás, a sminkelés és a charleston ritmusa szinte zenei aláfestésként úszik be ebbe a miliőbe.

Az art deco jelszava a a korszerűség, az újdonságkeresés volt, és egyetlen, korábbi stílus formarendjét sem vette át maradéktalanul, csak beépítette. Lépjenek be velünk ebbe az elragadó világba, találkozzunk az Art deco Budapest kiállításon!

A Magyar Nemzeti Galéria: Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítása
2022. április 12 – augusztus 28-ig látogatható.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/508,Art+deco+a+k%C3%B6b%C3%B6n