Biztosan sokunk életében kellemes emlékként él, amikor gyermekként szüleink elrejtették a kertben, lakásban a húsvéti meglepetéseket, köztük az ünnep jellegzetes édességét: a csokitojást.
A csokifigurát a XIX. században kezdték gyártani, először Németországban és Franciaországban jelent meg, majd futótűzként terjedt végig Európában. Ám eleinte a tojások tömörek voltak és az ízük sem volt az igazi, a ma ismert klasszikus üreges változatát 1875-ben készítették el először, a brit Cadbury műhelyben.
Magyarországon a XX. század elején jelent meg az ovális édesség, de leginkább a tömör, tömény verziója, amit a népek nem igazán fogadtak nagy lelkesedéssel. A két világháború között azonban divattá vált fogyasztása, ugyanis a neves művészek és grafikusok által tervezett csomagolópapíroknak köszönhetően széles körben elterjedt.
Nem sokkal később, 1934-ben az ország legnagyobb csokoládégyárának alapítója, Stühmer Frigyes egyedi technikával kezdte el készíteni a figurákat, gépesített nagyüzemi gyártásuk pedig a Diósgyőri Édesipari Gyárban indult be.