Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Második fordulóba jutott, azaz az Év Múzeuma 2022 díj jelöltje lett az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája a kis múzeumok kategóriájában. A cím és az azzal járó díj – amelyet a Pulszky Társaság 1996-ban alapított – a megelőző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények elismerése és tevékenységének támogatása.



Az indoklás szerint „az IMM Ráth György-villa a 2018-ban megnyitott és az Iparművészeti Múzeum tagintézményeként működő, kiemelkedő szecessziós gyűjteménnyel rendelkező közérdekű muzeális kiállítóhely a formális és informális tudásátadás egyre növekvő eszköztárával, a szolgáltatások kiemelkedő minőségével és az inklúziós programjaival érdemelte ki a második fordulóban való megmérettetéssel járó jelölti címet.”

Mint az Iparművészeti pályázati kisfilmjében elhangzik Cselovszki Zoltán főigazgatótól: a szecessziós villa egy titkos hely, a látogatók úgy érezhetik magukat benne, mintha vendégségbe érkeztek volna a műgyűjtő Ráth Györgyékhez, az Iparművészeti Múzeum első főigazgatójához.



A mi szecessziónk című kiállításhoz – amelynek fő darabja Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitja – hatszáz műtárgyat válogatott a kurátor Horváth Hilda, az adattár vezetője. Ráthék saját, 1901-ben megvásárolt házában ennél jóval több volt – keveredve a ház berendezésével, azaz nem szétválasztva. A műgyűjtő tulajdonában a festményeken és a könyvtáron túl ugyanis gazdag iparművészeti gyűjtemény is volt.

Az időszaki kiállítótermek kapcsán a kisfilmben a Körforgásban című kiállítássorozat kurátora, Horváth Judit, a kortárs dizájn gyűjteményének vezetője mesél.

Izgatottan várjuk a második forduló eredményét.

Itt lehet megnézni a kisfilmünket.

Itt pedig az idei jelölteket és a jelölések indoklását. 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/515,A+R%C3%A1th-villa+az+%C3%89v+M%C3%BAzeuma+2022+jel%C3%B6ltje