Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Megvásárolta az Iparművészeti Múzeum Radvánszky Ferenc óramérnök és –restaurátor lenyűgöző óragyűjteményét, amelyet korábban a Nagytétényi Kastélyban már bemutattunk. Június elsejétől megtekinthetők lesznek ezek a régi és modern luxus-időmutatók – méghozzá vendégkiállításként a Mezőgazdasági Múzeumban.



Húszéves korában, az 1956-os eseményeket követően Svájcba menekült a letartóztatás elől Radvánszky Ferenc. Pár hónappal később kint találkozott egy neves óra-ékszerüzlet tulajdonosával, aki pártfogásába vette a fiatal magyart. Kitanulta az órás szakmát, majd Horgen városába települve antik órákat kezdett restaurálni.

Svájcban több mint 30 éven át építette a gyűjteményét, amely 17-20. századi, drága és nemes anyagokból készült, különleges szerkezetű kar-, zseb-, álló- és faliórákat foglal magában. Mivel a gyűjtő ért is hozzájuk, pótlások nélkül az eredeti állapotukat állította helyre, azaz megtartotta a szerkezet, a számlap és az óraház hiteles egységét. Így nem meglepő, hogy valamennyi műtárgy működőképes.



Radvánszky Ferenc írt is ezekről az órákról – amelyeket a 2003-as magyarországi hazatelepülésekor természetesen magával hozott – a Magyar Iparművészet című folyóiratban. Megjegyezte: „nemcsak esztétikailag szépek és jelentősek, hanem bennük a bámulatos mérnöki tervezés párosul a csodálatos kézműves-kivitelezéssel, amely gyakran megelőzte az adott kor fejlettségét.”



A gyűjtemény luxusdarabjait már megcsodálhatták a látogatók az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Nagytétényi Kastélyban. Egy pályázati lehetőségnek köszönhetően a hetvenhat órából álló kollekciót nemrég meg is vásárolta a múzeum. Ezzel bővül az Iparművészeti mintegy hatszáz darabból álló óragyűjteménye, amely nagyrészt alkalmas arra, hogy bemutassa az időmérés történetének fontosabb állomásait.



Hamarosan újra láthatóak lesznek Radvánszky Ferenc csodaórái, méghozzá a Herkulestől a szolárpanelig című vendégkiállításon a Mezőgazdasági Múzeumban, amelynek kurátora Pandur Ildikó, az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményének muzeológusa. A kiállításon elsősorban angol, német, svájci és francia órák láthatók a 17-20. századból.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/535,A+Radv%C3%A1nszky-%C3%B3racsod%C3%A1k+