Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A századforduló építészetét, az iparművészet kivételesen szép alkotásait és a szecesszió stílusirányzatának újszerűségét ismerhették meg közelebbről, akik részt vettek A szecessziós örökség turisztikai hasznosítása című, idegenvezetőknek szervezett tréningen. A Kodolányi János Egyetem turizmus tanszéke és az Iparművészeti Múzeum közös programján a 19-20. század fordulója uralkodó stílusirányzatának bemutatásán túl az előadók válaszokat kerestek a korszak művészetének és építészetének turisztikai hasznosíthatóságára is.

Előadásokkal kezdődött a 15 idegenvezetőnek szervezett tréning a Kodolányi János Egyetemen. A jelenlévőket Rátz Tamara, az egyetem turizmus tanszékének vezetője köszöntötte, aki bemutatta az ARTNOUVEAU2 elnevezésű nemzetközi programot, amely keretet adott ennek az eseménynek. A projekt a szecessziós kulturális örökség népszerűsítésére és a századforduló művészetével kapcsolatos ismeretek bővítésére helyezi a hangsúlyt a Duna menti régió országaiban. A Magyarország, Ausztria, Románia, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia együttműködésével megvalósuló program keretében a szecesszióval kapcsolatos tudásmegosztás és bővítés is fő feladatként szerepel.

A tréning résztvevői bemutatkozásukban szakmai pályafutásukat is összefoglalták. A holland, flamand, francia, spanyol, portugál, amerikai, cseh, német, osztrák vagy ukrán, nem egy esetben több nyelven beszélő idegenvezetők az előadások közben is megosztották tapasztalataikat az országba érkező turisták kultúrafogyasztási és városnézési szokásairól.

Ezt követően Koren Zsolt, az Iparművészeti Múzeum kommunikációs főosztályának vezetője mutatta be a 2020-2021-ben készült online látogatókutatás eredményeit, amely a nagyközönség kultúrafogyasztási szokásait, valamint a pandémiát követően a látogatók múzeumba való visszatérésének adatait mérte fel.

Egy másik kutatás is értékes eredményeket hozott – amely a már említett ARTNOUVEAU2 program keretében készült –, és kifejezetten a szecessziós ismereteket vizsgálta a múzeumlátogató közönség köreiben. Mennyire ismeri fel a nagyközönség a szecessziós motívumokat, azonosítja-e az alkotókat, épületeket? Az eredmény abban segíti a múzeumi és a turisztikai szakembereket, hogy láthatóvá teszi azokat a hiányterületeket, amelyekben a múzeumba járó közönség szecesszióval kapcsolatos tudását erősíteni kell.

Délután a résztvevők a Városligeti fasorban, a Ráth György-villában folytatták az ismerkedést a szecesszióval. Az Iparművészeti Múzeum egykori igazgatója, az eredetileg jogászként tevékenykedő Ráth György otthona ma múzeum, itt mutatja be az szecessziós gyűjteményének legjavát – 600 műtárgyat – az Iparművészeti Múzeum A mi szecessziónk című kiállításban.



A villában Joó Julianna, a múzeumpedagógiai osztály vezetője vezette körbe a csoportot, bemutatva a századfordulós enteriőröket, felvillantva a tárgyak történetét, jellegzetességeit, készítőit és származási helyét.

A szecesszió irányzatáról beszélve természetesen az ebben a szellemben épült házak, egykori villák sem maradhatnak ki, így a tárlatvezetés után a századfordulón épült környékbeli villák megismerésére indult a csoport Joó Julianna vezetésével. Az első helyszín a Városligeti fasorban található Kőrössy-villa volt (1900-ban Kőrössy Albert Kálmán számára készült a saját maga által tervezett épület), amely 2015-ös felújítása óta teljes pompájával várja az arra sétálókat, majd a közeli Benczúr utcában a Liget szanatórium épületének gyönyörű Zsolnay kerámiával szegélyezett épületébe nyertünk betekintést. Sikk volt gyógyulni a Jakab Dezső tervezte Liget szanatóriumban, itt kezelték – többek között – a súlyos beteg Krúdy Gyulát, és itt halt meg 1919-ben Ady Endre. Utolsó szecessziós állomásként Weiss Mandfréd gyártulajdonos villáját tekintette meg a csoport, amelynek belső enteriőrjei idézik a századforduló stílusát. Az egykori iparmágnás villája napjainkban hotelként működik, vendégeit elegáns pihenőkerttel és kávézóval várja.


—-----------------------------------------------

A szecessziós tárgyi és építészeti örökség bemutatása az Interreg Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével című program keretében készült, amely a szecesszióval kapcsolatos tudásgyarapításon túl arra ösztönöz, hogy tiszteljük, méltányoljuk, óvjuk és gondját viseljük a szecessziós örökségnek a Duna menti régió országaiban is. További infó: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2
A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/540,Mit+tudunk+a+szecesszi%C3%B3r%C3%B3l%3F