Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A kényelmes, kellemes lakás, ahova jó megérkezni és ahonnan jó elindulni. Ha a lakásátalakítás, -tervezés vagy egyszerűen csak az otthonszépítés lépéseit tekintjük, látható, hogy mennyire fontos az ideális terek kialakítása, a bútorok és a kiegészítők precíz kiválasztása, hisz ezek együtteséből áll össze a valódi „otthon”.

A lakáskultúra világnapját 1994-től már idehaza is megünnepeljük az Európai Bútorkereskedők Szövetsége (FENA) kezdeményezésére minden év júniusának első szombatján, idén ez június 4-re esik.

Az 1900-as évek első évtizedeire tekintünk most vissza lakberendezési válogatásunkkal, ahol az art deco stílusában készült bútorok, kiegészítők egy új, karakteres formavilágot teremtenek. A dekoratívan „modern" stílusú tárgyak, az áramvonalas formák a kifinomult elegancia jegyében készültek. Az art deco irányzata az iparművészet szinte minden ágára hatott, a bútor és -tárgytervezés mellett az alkalmazott grafika, a plakátművészet és a divat elemein is visszaköszönnek jellegzetes stílusjegyei. 

Az art deco jellemzője a klasszicizáló, a biedermeier és a szecessziós díszítőelemeinek extravagáns vegyítése. Az új ipari és városi környezet népszerűvé tette a fémes színeket, valamint az egyszerű és ergonomikus vonalvezetést, de a mesterek és megrendelőik kedvelték például az egyiptomi, az azték és az orientális motívumokat is. Az irányzat jelszava a korszerűség, az újdonságkeresés volt, és egyetlen, korábbi stílus formarendjét sem vette át maradéktalanul, csak beépítette. Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Gádor István, Zilzer Hajnalka, mind a hazai art deco irányzatának kiemelkedő alkotói.

És hogy a lakberendezési vásárok nem újkeletű események, példa rá Lukáts Kató 1940-ben készült plakátja, amely az Őszi Lakberendezési és Háztartási Vásárt reklámozta. Itt mintegy 400 kiállító jelent meg áruival, ahol a főzőbemutatók mellett az otthonkultúra jegyében asztalterítési versenyt is rendeztek.

A lakberendezés napja jegyében lapozzák velünk végig tematikus válogatásunkat, amely az 1920-40-es évek lakásművészet tárgykultúrájába ad betekintést, ha pedig ellátogatnak az Art Deco Budapest című kiállításra, az Iparművészeti Múzeum számos, az art deco szellemében készült bútorával és kiegészítőjével találkozhatnak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/544,Enteri%C5%91r%C3%B6k+b%C5%B1v%C3%B6let%C3%A9ben?style=accessible