Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A francia szecessziós építészet fellegvárában, Nancyban rendezték június elején a Réseau Art Nouveau Network (RANN) éves közgyűlését. Mivel Budapestet az Iparművészeti Múzeum (IMM) képviseli a szecessziós városok hálózatában, a tanácskozáson részt vettek a múzeum munkatársai: Dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettes, Bognár Anna, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Dr. Joó Julianna múzeumpedagógiai vezető. A főigazgató-helyettes prezentálta az ’ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével’ projektben elért eredményeket, kiemelte, hogy akciótervet dolgoznak ki a program további népszerűsítése érdekében. Fontos előrelépés, hogy elindult a Kreatív Európa című szecessziós pályázat előkészítése. Az is kiderült, hogy a magyar partner tervezi a következő, budapesti RANN-közgyűlést.

A tanácskozáson a network szélesítése érdekében új tagokat választottak, így innentől Palermo és Wiesbaden szecessziós örökségeit is megismerhetik majd a követők. A francia kollégák ismertették az általuk használt múzeumpedagógiai módszereket és a foglalkozások felépítését: minden nagyban hasonlít és sok szempontból összecseng a Ráth György-villában alkalmazott edukációs módszerekkel (hands-on eszközök, azaz megfogható tárgyak a kiállítótérben, érzékelésfejlesztő módszerek, papírszínház, szerepjáték.)


A résztvevők meglátogattak olyan csodálatos szecessziós épületeket, mint a Villa Majorelle, valamint a Musée de l’Ecole de Nancy, majd szintén vezetés keretében megtekintették a Daum-fivérek üvegalkotásait a város szépművészeti múzeumában.

Az IMM gyűjteményében is található számtalan Daum-műtárgy, érdemes végignézni itt.

A Réseau Art Nouveau Network az Európa Tanács Kulturális útvonalai közé tartozik.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/547,A+network+sz%C3%A9les%C3%ADt%C3%A9se