Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A szecesszió világnapjára készült az Iparművészeti Múzeum két új virtuális kiállítása. A világnapot – amely a századforduló művészetét, építészeti és tárgyi örökségét helyezi előtérbe – 2013 óta rendezik meg, programjai évente új központi tematika szerint szerveződnek. A 2022-es év témája a tipográfia a szecesszió művészetében, így a betűk tervezéséről, a könyvművészetről, a szöveges közlés formájáról, valamint a szöveg és a képi elemek optimális elrendezésének művészetéről szól mindkét online kiállítás.

 

A TIPOGRÁFIA. Nyomtatványok a Könyvtár és az Adattár gyűjteményéből című válogatás felvillantja a századforduló folyóiratainak, kiadványainak, versesköteteinek, naptárjainak vagy akár szórólapjainak dekoratív vonalvezetését, a korszak vizuálisan egységes tipográfiai elemeit. Érdemes elmerülni a múzeum könyvtára és adattára által készített tárgyleírásokban is, amelyek az egyes képekre kattintva érhetőek el.

A tárgyleírások szerzői: Dr. Horváth Hilda, Dr. Prékopa Ágnes, Hutvágner Zsófia, Marosi Eszter, Sete Jessica

A világnap kapcsán debütál a múzeum másik virtuális kiállítása, a KÉP ÉS BETŰ a szecessziós ex libriseken című, amely a 19-20. század fordulóján virágkorát élő ex librisek világából ad ízelítőt, szerzője Horváth Hilda, az adattár vezetője. Ezeket az úgynevezett tulajdonjegyeket eredendően könyvekbe ragasztották, az ex libriseket készítő grafikusok, művészek pedig ügyeltek arra, hogy a könyv tulajdonosának érdeklődési, személyiségjegyeit valamilyen módon visszatükrözzék ezek a kisgrafikák. A megrendelésre készített ‘könyvjegyek’ lehetőséget adtak a kép és szöveg harmonikus, minél kreatívabb elrendezésére, sőt, akadtak művészek, akik kitüntetett figyelemmel foglalkoztak az új betűtípusok megalkotásával is. 

Az Iparművészeti Múzeum az idén már kéthetes programsorozatot kínál a korszak rajongóinak, a Szecesszió Fesztiválját ugyanis június 11-25. között rendezik meg.

Ennek keretében a tipográfia témájában elmélyedni kívánóknak két, a Ráth György-villában tartandó előadásunkat kínáljuk:

A vonal a szecesszió iparművészetében 
A vonal esztétikája 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/548,A+bet%C5%B1vet%C3%A9s+m%C5%B1v%C3%A9szete?style=accessible