Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép
„Díszes elrendezésben pompáztak itt egymás mellett a szebbnél-szebb fehér, sárga és piros krizanténumok. A múzeum folyosóin bizony a nagy tömeg alig tudott elférni, annál is inkább, mert a szépen elrendezett gyepes virágágyak a folyosó mindkét oldalának legnagyobb részét beborították Mindenki más a tolongásban letaposta volna ezeket a virágágyakat, a virágszerető szakértő közönség azonban, a kertészek, óvatosan jártak-keltek közöttük, úgyhogy egyetlenegy gyenge virágnak sem történt semmi baja.”

Az Est című napilap 1928. november 20-i száma rendkívüli részletességgel számol be az országos kertészeti kongresszus és virágkiállításról. Ez utóbbit az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokába rendezték be. A kiállítást József főherceg nyitotta meg, aki Auguszta főhercegasszonnyal és kíséretével tekintette meg a magyar kertészet remekeit.

Elmondhatjuk, hogy több szempontból is üdítő látványról tanúskodik ez az Iparművészetiben készült fotó. Egyrészt igazán ritka alkalom, hogy a buja zöld növényzet ilyen otthonossá és valódi oázissá változtatta a múzeum belső tereit, másrészt az épület története szempontjából is egy pillanatképet ad nekünk arról, amikor még a falak eredeti, színes-virágmintás díszítőfestése teljes pompában fogadta a látogatókat. Ekkoriban – az 1920-as évek végéig – Lechner Ödön „cifra palotája” nemcsak kívül, hanem belül is díszes volt, mígnem a közízlésnek megfelelően részben fehérre festették.

A múzeum üvegcsarnoka az ezt követő évben, 1929-ben változott még csodás zöld szigetté (lásd fenti képünkön). A Virágos Budapest - Virágos Magyarország elnevezésű mozgalom egyfajta
‘útbaigazításként’ akart segítséget nyújtani a budapesti közönségének, hogy miképp válhatnának a szürke városi erkélyek, ablakok, belső gangok életteli, zöld színfoltokká, valamint a városlakók miként tudják környezetüket még virágosabbá tenni – elsősorban hazai termesztésű virágokkal. „Gyönyörű virágkertekről és pálmaerdőkről” számolt be a Nemzeti Újság tudósítója, erről tanúskodik a képen látható japánkert is. A Virágos Budapest mozgalom és az Országos Magyar Kertészeti Egyesület által rendezett virágkiállításon készült fotó itt is láttatni engedi azt az Iparművészeti Múzeum falain ekkor még teljes pompájában élvezhető díszítőfestést, amely nem sokkal később részben eltűnt az ide látogatók szeme elől.

Ezek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található, a 20. század elején készült fotók is segítenek rekonstruálni azt a múzeumi látványt és enteriőrt, amelyet a tervezők annak idején megálmodtak.
Az 1896-1897 év fordulóján készült díszítőfestés kis részlete is látható szeptember 25-ig, az Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című projekt részeként. Több mint egy évszázad után, az Iparművészeti Múzeum 2017-ben kezdődő költözése közben fedezték fel és került a figyelem középpontjába az Üllői úti épület első emeleti galériájának eredeti, mennyezeti díszítőfestése, amely a mostani, rendhagyó Üllői úti projekt keretében ismét láthatóvá válik.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/566,Z%C3%B6ld+o%C3%A1zis+a+m%C3%BAzeumban