Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Elmúlt a nyár, de ne csüggedjünk, mert egy gyönyörű évszak váltja: az ősz. Megcsodálhatjuk a vörösbe és sárgába boruló fák szépségét, rövidülnek a napok, lehullanak a levelek, indul a tanítás és kezdődik a szőlőszüret. Amellett, hogy az évszak fő ünnepei az elmúláshoz kapcsolódnak, nagy ihletője a különböző művészeti ágaknak. Nézzünk meg pár őszi műtárgyat az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiből!

Kezdjük tárgytúránkat egy vázával, amely a pécsi Zsolnay-gyárban készült. Ez az alkotás is szerepelt 1900-ban a párizsi világkiállításon, majd az Országos Iparművészeti Társulat ajándékozta az Iparművészeti Múzeumnak. A kerámia- és üveggyűjteményben található, eozinmázzal fedett darab az új stílus jegyében születő, poétikus díszművek egyik reprezentatív példája. A sejtelmes színeffektusok az éjszakai szőlőskerti séta hangulatát idézik.

 

A textil- és viseletgyűjteményben található falikárpit az Öt hattyú címet kapta, tervezője pedig a német festő és grafikus, Otto Eckmann volt. A dán Scherrebeki Műszövő Iskolában készült a kárpit, nem véletlen, hogy a mű egy-egy példánya megtalálható a világ különböző múzeumaiban, például Koppenhágában, Berlinben vagy Bostonban, valamint egykor a tőketerebesi Andrássy-kastély folyosóján is függött belőle. Eckmann tudatosan fordult a középkori német kárpitok stílusához, ő volt az első ugyanakkor, aki a németek közül felfigyelt a japán művészetekre.

Végül az ötvösgyűjteményből vizsgáljunk meg egy miniatűr képmást, Lady Child-Villiers-ét (1822-1853). Az alkotás 1840-ben készült Nagy-Britanniában. A portré Sarah Frederica Caroline Child-Villierst ábrázolja csipkedíszes kék ruhában, arany nyakékkel és melltűvel, kezében árvácskával – őszi tájjal a háttérben. A grófnő 1842-ben Londonban feleségül ment herceg Esterházy Miklóshoz, akinek apja Esterházy Pál Antal hosszú időn át a bécsi udvar angliai nagyköveteként élt a brit fővárosban. A herceg és a grófnő frigye valódi szerelmi házasság volt, melynek a feleség tragikusan korai halála vetett véget. Lady Child-Villiers 31 évesen, tüdővészben halt meg; a kismartoni ferences templom kriptájában, az Esterházy család sírboltjában helyezték el.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/570,%C5%90sz+h%C3%BArja+zsong...