Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép


„Egy Elephánt csóntbul való Pohár, a’mellynek köröskörül vad emberek mesterségessen vannak ki metczve, hasonlóképpen az födelén is, és más állatok is, belöl ezüst, aranyozott, tokban vagyon.”

A fenti műtárgyismertető sorok 1708-ban íródtak, amikor is a fraknói Esterházy-kincstárból Pozsonyba szállították ezt az elefántcsontból készült fedeles kupát az országgyűlés alkalmából. A jegyzék érzékletesen írja le, hogy a kupán milyen mozgalmas jelenetekkel találkozhatunk, ezek Herkules hőstetteit, pontosabban párviadalai közül öt jelenetet ábrázolnak.

Az Esterházy kincstárban számos olyan műtárgy található, amelynek alapanyaga valamilyen egzotikus országból származik. A távoli kontinensekről érkezett ritkaságok a barokk kori főúri műgyűjtemények elmaradhatatlan kellékei voltak, ilyenek például az elefántcsont, az ebből faragott domborművek, vagy az az asztaldísz, amelyhez valódi strucctojást használtak fel. De megemlíthetjük az ásványok és ékkövek használatát is, a műkincsegyüttesben aranyozott ezüstből készült, rózsakvarc kristályokkal és termésércekkel díszített „Bányászserleg” is található, valamint opálüveg, gyöngyház díszítés, hegyikristály, füstkvarc és a jáspis is gyakori alapanyagok voltak ezen kivételes darabok összetevőjeként.

A II. világháború végnapjaiban történt bombatámadást követően az Esterházy-palota pincéjében tárolt műtárgyak végzetesen megsérültek, összetöredeztek, darabjaik szétszóródtak. Mint az ismeretes, a titokban háború alatt a Várba szállított, majd ott kárt szenvedett műkincsek éveken keresztül a föld alatt voltak, esőnek, fagynak és nyári forróságnak kitéve. A szerves anyagokból, például ez a csontból készült kupa is törékennyé, porlékonnyá válik nem megfelelő környezetben, így a régészeti módszerekkel kiemelt maradványok későbbi helyreállítása is rendkívül igényes restaurátori munkát és precizitást igényelt.

A kupa eredetének, készítésének ideje a fedél belsejében elhelyezett aranyozott ezüstlapon lévő Esterházy-címerről olvasható le: a kettős címerpajzsban egy-egy – egymással szemben álló – griff helyezkedik el, karmai között egyik oldalon három szál virágot, a másikon kardot tartva. A kettős címerpajzs mellett kétoldalt C. P. E. D. F., illetve C. U. E. D. F. betűkből álló felirat (Comes Paulus Esterházy de Frakno, illetve: Comitissa Ursula Esterhazy de Frakno). A kupa tehát Esterházy Orsolya és Esterházy Pál házasságának ideje alatt, 1655–1682 között készült.

Ez a műtárgy további, közel hatvan másik műkinccsel együtt 2022. október 15-ig látható az Opus 735 - A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállításunkon.
Időpontfoglalás és jegyvásárlás: bit.ly/opus735

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/576,Herkules+p%C3%A1rviadalai