Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Megérkeztünk! – ezzel üdvözölte a 360 Design Budapest sajtótájékoztatóján a Bálna Budapestben megjelenteket Cselovszki Zoltán. Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója a hétfőn nyíló dizájnkiállításon fejezte ki köszönetét a Magyar Divat & Design Ügynökségnek az együttműködésben létrejött projekt kapcsán. Kiemelte, hogy ezzel a kiállítással a múzeum tulajdonképpen visszatért abba a közegbe, ahol a legjobban érzi magát: múzsája, inspirációs forrása lenni a tárgyalkotóknak, a formatervezés világának, hisz a múzeum is dizájntárgyakat gyűjt idestova 150 éve.

A 360 Design Budapest kiállításon évről évre megjelenő kortárs alkotók közül többen is tudatosan használják a múzeumi kollekciókban rejlő tudást, az online is elérhető adatbázis egyfajta tudástárházként is használható.



Cselovszki Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: egészen felemelő, hogy a 360 Design Budapestnek történeti előszobát nyújthat az Iparművészeti Múzeum, hisz műtárgyai inspiráló kontextust teremtenek a jelen és a múlt tárgykultúrája között.

Az idén ősszel már harmadik alkalommal megvalósuló, többszörösen díjazott 360 Design Budapest kiállításán a múzeum gyűjteményéből olyan meghatározó alkotók művei fogadják a látogatókat, mint az építész, iparművész Kozma Lajos bútortervei és ülőbútora az 1920-as évekből, Lukáts Kató városkép-grafikája 1940-ből, Attalai Gábor iparművész, textilművész filcplasztikája 1973-ból vagy Gorka Géza keramikus vázája az 1950-es évekből.



Ahogy Bonta Gáspár, a 360 Design Budapest programigazgatója, kurátora fogalmazott: a kiállítás célja az edukáció is, hogy láthatóvá váljanak azok a párhuzamok, amelyek időn és téren keresztül ma is működnek, a múlt és jelen szimbiózisára rávilágítanak. A kiállítással kézzelfogható közelségbe kerülnek azok a direkt utalások, amelyek X, Y és Z generációs, valamint a közel száz éve élt iparművészek, grafikusok és tervezők között létrejött, a „honnan és hova tartunk” jelensége.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/578,Inspir%C3%A1l%C3%B3+t%C3%A1rgyak?style=accessible