Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

Barna, okker és zöld pasztell árnyalataiban fürdik a természet, az őszi csípős reggeleken előkerül a melegebb kabát, a bélelt szoknya, a garbó és a csizma. A Modell Divatstúdió 1950-60-as években készült grafikái nem csak egyszerű ruhatervek, hanem egy életstílus, egy városi öltözködési trend kialakítására tett kísérlet.

A fast fashion ruhák tömegét kínáló bevásárlóközpontok idejében szinte nehéz is elképzelni, hogy az 1958-ban, a Művelődési Minisztérium által alapított divatstúdió szinte egyedüliként nyújtott alternatívát a dolgozó nőknek, akik a szalonban varratás helyett a konfekcióméretű, kész szettben vásárolható öltözékeket keresték.

A ruhaterveket az Iparművészeti Főiskolán egy időben végzett, kiváló rajztudású fiatal tervezők – Hajdú Katalin, Kruppa Gabriella, Soltész Nagy Anna, Szilvitzky Margit és Záhonyi Lujza – készítették, feladatuk pedig az öltözködésbeli ízlés át- és kialakítása volt. Az általuk tervezett havi tíz öltözéket egy szakmai zsűri bírálta el, amely alapján aztán megkezdődhetett a méret szerinti gyártás.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/585,Kalap%2C+kab%C3%A1t