Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A szecesszió népszerűsítése a nagyközönség körében és a műkedvelők csoportjának aktívabb bevonása a Duna menti régió országaiban – ezekről is szó esett a Réseau Art Nouveau Network (RANN) legutóbbi kerekasztal-beszélgetésén a Ráth György-villában. A szakmai eseményre meghívott előadók között jelen voltak a turisztika, a kulturális örökségvédelem, a muzeológia, a civil szektor és a RANN képviselői is.

Az Iparművészeti Múzeum több fontos európai örökségvédő szervezet tagjává is vált az utóbbi években, a RANN-hoz 2016-ban csatlakozott. A brüsszeli központú szervezet tagjai valamennyien jelentős szecessziós örökséggel bíró városok, amelyekben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a művészeti emlékek megőrzése, az irányzat népszerűsítése és az ezzel kapcsolatos ismeretközlés is.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságánák igazgatója, Bálint Imre a Szecessziós Magazin képviseletében, Baldavári Eszter, a Magyar Építészeti Múzeum – Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténész muzeológusa, valamint Dr. Jékely Zsombor, a RANN alelnöke, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese voltak. Az esemény során terítékre kerültek a RANN főbb céljai és kérdéskörei, azok a tevékenységek és kezdeményezések, amelyek a szervezet regionális láthatóságát és hatékonyságának növelését szolgálhatják.

A kerekasztal-beszélgetést Dr. Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum tudományos titkára moderálta, aki nyitó előadásában bemutatta a Réseau Art Nouveau Network felépítését, történetét, továbbá a célját is, azaz a RANN Duna menti országokban történő népszerűsítésére és integrációjára vonatkozó Cselekvési Terv irányvonalait. Ismertette, hogy párhuzamosan hat országban zajlanak azonos tematikájú és célú események, melyek során lokálisan születnek alternatív megoldási javaslatok – például a szecessziós szervezettel kapcsolatos népszerűsítéssel és ismeretközléssel kapcsolatban.

Szó esett az európai tudományos együttműködések folytatásáról és erősítéséről, valamint a külső finanszírozású projektek fejlesztéséről, valamint bevezetéséről. Helyi specifikumként téma volt a szecessziós épületek restaurálása, amely a gyakorlati megvalósuláson jóval túlmutatva képzési- és finanszírozási kérdéseket is felvetett.

A szecesszió világnapja (WAND- World Art Nouveau Day) külön kérdésként szerepelt, hiszen a RANN határozza meg minden évben a világnap tematikáját, amely az idén a „tipográfia” volt. Szó esett az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak kérdésköréről is, a szervezet 2024-re tervezett szakmai eseményéről, amelynek során körvonalazódott az együttműködési lehetőség az Iparművészeti Múzeummal.


„A szecessziós tárgyi és építészeti örökség bemutatása az – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével című program keretében készült, amely a szecesszióval kapcsolatos tudásgyarapításon túl arra ösztönöz, hogy tiszteljük, méltányoljuk, óvjuk és gondját viseljük a szecessziós örökségnek a Duna menti régió országaiban is.
További infó: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2
A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.”

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/593,+F%C3%B3kuszban+a+szecesszi%C3%B3s+%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g