Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Pazar enteriőrök fekete-fehér fényképeken, épületek és kerámiadíszek tervei, netán a századforduló pompás kovácsoltvas elemeinek mintalapjai: mind-mind igazi csemegék a szecesszió iparművészetének rajongói és kutatói körében.



A Szecesszió papíron című online gyűjtemény a szecesszió tárgyi és építészeti örökségét bemutató és népszerűsítő nemzetközi Interreg Duna Transznacionális Program keretében jött létre, majd ezt követően vált nemrég elérhetővé az Iparművészeti Múzeum honlapján.

A frissen elkészült online katalógus a szecesszióra vonatkozó papíralapú forrásokat mutatja be alkotók szerint rendszerezve, és kereshetünk dokumentumokat készítési helyhez, a századforduló éveiben nyílt hazai tárlatokhoz, valamint olyan világkiállításokhoz kapcsolódva, amelyekben magyarok is részt vettek.

Találhatunk itt fényképeket az 1900. évi párizsi világkiállításon szereplő magyar iparművészeti pavilonról, amelyet ebben az évben nagydíjjal tüntettek ki vagy enteriőrfotót Carlo Bugatti által tervezett hálószoba-berendezésről, amely az 1902-es torinói iparművészeti kiállításon készült. Neves hazai - Körösfői-Kriesch Aladár, Kozma Lajos, Maróti Géza – és nemzetközi alkotók – Walter Crane, Josef Hoffmann és Louis Comfort Tiffany – grafikái, alkotásaikról készült fotódokumentáció, tervrajzok, ex librisek és számos izgalmas felfedeznivaló vár az oldalra látogatókra, történeti-kulturális kontextusba helyezve a korszakot.

Az Iparművészeti Múzeum munkatársai az adattár és könyvtár gyűjteményéből jórészt korábban online még nem publikált, hazai és nemzetközi vonatkozású forrást dolgoztak fel a pályázat keretei között, a múzeum pedig célul tűzte ki a galériák jövőbeni bővítését.


A szecessziós tárgyi és építészeti örökség bemutatása az Interreg Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével című program keretében készült, amely a szecesszióval kapcsolatos tudásgyarapításon túl arra ösztönöz, hogy tiszteljük, méltányoljuk, óvjuk és gondját viseljük a szecessziós örökségnek a Duna menti régió országaiban is.
További infó: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2
A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.”

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/594,Sz%C3%A1zadfordul%C3%B3+k%C3%A9t+dimenzi%C3%B3ban