Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Eljött az esős évszak, egy-két hónap és akár az első hó is leeshet, ezeken a napokon pedig nagyon jól jöhet egy kapucnis ruhadarab. Vajon mióta egészíti ki pulóvereinket, kabátjainkat ez a fejfedő? Kik és miért használták a múltban, majd hogyan terjedt el ennyire a modern divat világában?
Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, segítségül hívva a múzeum gyűjteményét.

Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy a kapucnis pulcsi, amely valószínűleg majdnem minden ember ruhatárában megtalálható, közel háromezer éves múlttal rendelkezik. Már az ókori görögök és rómaiak is hordtak csuklyás ruhákat. A kapucni funkciója természetesen egészen más volt a múltban, a középkori szerzetesek a titokzatosság és az elszigetelődés kellékeként hordták.

Nézzünk egy kisplasztikát az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményéből, melyen a figura az Ágoston-rendi szerzetesek viseletében látható. A műtárgy 1654 körül készült, Alessandro Algardi, olasz szobrász, festő és építész, a közép-itáliai érett barokk jelentős mestere tervezte, és feltehetően a szintén olasz szobrász Ercole Ferrata öntötte. Az alkotás tolentinói Szent Miklóst ábrázolja, aki éppen a fekhelyéről emelkedik fel, kezében kenyeret tartva. A kompozíció a szent csodálatos gyógyulására utal, a legenda szerint ugyanis betegsége idején – víziójában – az Istenanya jelent meg előtte, aki kenyéradományával segítette, hogy életre keljen és visszanyerje az egészségét.A szóban forgó ruhadarab gyakran a halál és a sötétség szimbóluma volt, gondoljunk csak bele, hogy a hóhérokat, valamint a 'kaszást' is csuklyával ábrázolták. Mutatunk egy könyvjegyet az adattár ex libris gyűjteményéből, amely Sassy Attila festőművész és grafikus alkotása. Az ex libris-művészet gyakori motívumai a könyv, a koponya, a homokóra és az égő gyertya, de nézzék csak meg, hogy az alkotáson szereplő alak mit visel. Misztikus kompozíció...Az első kapucnis pulcsit az amerikai Knickerbocker Knitting Company dobta piacra az 1930-as években, Champion néven. Noha ilyen modell nincs a múzeum őrzésében, a kortárs design gyűjtemény egy 1970-es évekből származó gyerekruhájával hozunk példát arra, hogy az idők során a fejet melegítő csuklya divatos és minden generáció által használt árucikké alakult. A modern világban a csuklya funkciója eleinte annyi volt, hogy a sportolókat melegen tartsa, de aztán hamarosan világszerte elterjedt ez a hasznos, a ruhákat sokszor változatos megoldásokkal díszítő kiegészítő.  

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/597,Kapucnit%C3%B6rt%C3%A9nelem