Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Eljött az esős évszak, egy-két hónap és akár az első hó is leeshet, ezeken a napokon pedig nagyon jól jöhet egy kapucnis ruhadarab. Vajon mióta egészíti ki pulóvereinket, kabátjainkat ez a fejfedő? Kik és miért használták a múltban, majd hogyan terjedt el ennyire a modern divat világában?
Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, segítségül hívva a múzeum gyűjteményét.

Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy a kapucnis pulcsi, amely valószínűleg majdnem minden ember ruhatárában megtalálható, közel háromezer éves múlttal rendelkezik. Már az ókori görögök és rómaiak is hordtak csuklyás ruhákat. A kapucni funkciója természetesen egészen más volt a múltban, a középkori szerzetesek a titokzatosság és az elszigetelődés kellékeként hordták.

Nézzünk egy kisplasztikát az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményéből, melyen a figura az Ágoston-rendi szerzetesek viseletében látható. A műtárgy 1654 körül készült, Alessandro Algardi, olasz szobrász, festő és építész, a közép-itáliai érett barokk jelentős mestere tervezte, és feltehetően a szintén olasz szobrász Ercole Ferrata öntötte. Az alkotás tolentinói Szent Miklóst ábrázolja, aki éppen a fekhelyéről emelkedik fel, kezében kenyeret tartva. A kompozíció a szent csodálatos gyógyulására utal, a legenda szerint ugyanis betegsége idején – víziójában – az Istenanya jelent meg előtte, aki kenyéradományával segítette, hogy életre keljen és visszanyerje az egészségét.



A szóban forgó ruhadarab gyakran a halál és a sötétség szimbóluma volt, gondoljunk csak bele, hogy a hóhérokat, valamint a 'kaszást' is csuklyával ábrázolták. Mutatunk egy könyvjegyet az adattár ex libris gyűjteményéből, amely Sassy Attila festőművész és grafikus alkotása. Az ex libris-művészet gyakori motívumai a könyv, a koponya, a homokóra és az égő gyertya, de nézzék csak meg, hogy az alkotáson szereplő alak mit visel. Misztikus kompozíció...



Az első kapucnis pulcsit az amerikai Knickerbocker Knitting Company dobta piacra az 1930-as években, Champion néven. Noha ilyen modell nincs a múzeum őrzésében, a kortárs design gyűjtemény egy 1970-es évekből származó gyerekruhájával hozunk példát arra, hogy az idők során a fejet melegítő csuklya divatos és minden generáció által használt árucikké alakult. A modern világban a csuklya funkciója eleinte annyi volt, hogy a sportolókat melegen tartsa, de aztán hamarosan világszerte elterjedt ez a hasznos, a ruhákat sokszor változatos megoldásokkal díszítő kiegészítő.  

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/597,Kapucnit%C3%B6rt%C3%A9nelem