Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum főbejárati előcsarnok bejáratát és mennyezetét díszítő Zsolnay kerámia burkolatok restaurálása

2010. március—június

Az Iparművészeti Múzeum Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. Ünnepélyes felavatására 1896 októberében került sor, a millenniumi rendezvénysorozat záróeseményeként. Az épület az elmúlt 100 éves időszak alatt funkciójának megfelelően működött, ám a városi környezettel járó légköri és egyéb károsító hatások, valamint a korábbi felújítások során végzett nem megfelelő javítások erősen lerontották a páratlan szépségű és kivitelében egyedülálló Zsolnay pirogránit épületdíszítő elemek megjelenését.

A most befejeződött restaurálás célja a főbejárati előcsarnok Zsolnay díszburkolatainak helyreállítása volt. Az előcsarnok belső falait pirogránit keretbe foglalt, bíbor lüszteres bevonatú eozin mázas pirogránit csempék díszítik. A speciális mázbevonat egy különleges fajtája a Zsolnay-féle eozin máznak, amelyet a honfoglalás 1000. évfordulójának tiszteletére „millenniumi technikának” nevezett el Zsolnay Vilmos és dr. Wartha Vince kémikus, műegyetemi tanár. A csempéken létrehozott máz különlegessége abban rejlik, hogy kettejük közös kísérletező és kutatómunkájával sikerült újraalkotni 1892-96 között a híres gubbiói mester, Giorgio Andreoli mázának specialitását, a fényvisszaverődéssel bíbor színekben játszó lüszter bevonatot. A „lüszterezett” díszburkolatok különlegessége a fent leírtakból jól érzékelhető. A mikronnyi vastagságú bíborlüszter díszítés különösen érzékeny, így ezek kezelését nagy körültekintéssel kell végezni, mivel a legkisebb mechanikai hatásra visszafordíthatatlan károsodások keletkezhetnek.

A helyreállítás során az alábbi munkálatokra került sor:

  • A főbejárati aula terrakotta és bíborlüszter burkolatainak restaurálása
  • A mennyezeti kerámia díszítmények tisztítása és restaurálása
  • A rombusz alakú külső mennyezeti elemek tisztítása és restaurálása
  • A restaurált felületek impregnálása és hidrofóbizálása

A főbejárati aula szemközti terrakotta és bíborlüszter burkolatainak restaurálása

A lüszteres díszcsempe burkolatok felületén számos komolyabb külső sérülés volt látható. A tisztításukat követően a restaurátorok kiegészítették a sérült, mázhiányos részeket. A kiegészítésekhez olyan anyagokat használtak, amelyek ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, és kellő UV védelmet is biztosítanak. A helyreállítás során az eredeti esztétikai kép helyreállítása és a felületek tartós ellenálló képességének visszaállítása volt a cél.

A gránit emléktáblák restaurálása

A bejárat melletti, kerámia szegéllyel ellátott gránit emléktáblák szövege idővel szinte olvashatatlanná vált, a betűk aranyozása többnyire hiányzott, az utólagos pótlások pedig igen zavaróak voltak. A helyreállítás során az emléktáblákat megtisztították, a nem megfelelő pótlásokat eltávolították, a vésett szövegrészeket pedig újraaranyozták. 

A mennyezeti kerámia díszítmények tisztítása és restaurálása:

A főbejárati előcsarnok mennyezetét pirogránit szegélyekkel tagolt mázas és plasztikus kerámia elemek díszítik. A mázas kerámia első ránézésre talán nem tűnt rossz állapotúnak, ám a teleobjektívvel készült felvételeken jól láthatóak voltak a súlyos szerkezeti károsodások, sérülések, nem megfelelő javítások és színhűtlen átfestések.
A restaurálás alapos felületi tisztítással kezdődött, amelynek során nemcsak a makacs légköri eredetű szennyeződések, hanem a műtárgyidegen átfestések és kiegészítések is eltávolításra kerültek.
A mennyezeti kerámiák szerkezeti vizsgálata és konzerválása után az eredeti formáknak megfelelően kiegészítették a hiányos elemeket, majd az eredeti díszítményeknek megfelelően retusálták ezeket.

A restaurált felületek impregnálása és hidrofóbizálása

A restaurálás lezárásaként elvégezték a felületek impregnálását. Az Üllői útra néző előcsarnok nagyon intenzív, poros és szennyező gázokkal teli légkörben helyezkedik el, ezért az épület kerámia burkolatai folyamatos károsító hatásnak vannak kitéve. Az épület díszeinek alkotói a 21. század súlyos környezetkárosító hatásaival nem számolhattak, így a pótolhatatlan értékű burkolatok védelmének biztosítása a restaurálás egyik fontos feladata volt.

Vezető restaurátor: Czifrák László

Kivitelező: Dream World 96. Bt.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/6,Befejez%C5%91d%C3%B6tt+a+m%C3%BAzeum+bej%C3%A1rati+csarnok%C3%A1nak+restaur%C3%A1l%C3%A1sa,?style=accessible