Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Lassan megérkezik a tél, ennek már érezhetjük az előszelét – nem csak az időjárással kapcsolatban, hanem azzal is, hogy megindulhat az a bizonyos érzelmi hullámvasút. A téli depressziót sokan ismerik, vannak, akik lelkileg már előre felkészítik magukat a nehezebb hónapokra. De vajon mennyiben függnek össze a tünetek a felgyorsult életmóddal és az előző század hirtelen jött változásaival? Ezekre a kérdésekre keresünk választ havas műtárgyaink segítségével.

Először is mutatunk egy gyapjúból készült kárpitot az osztrák építésztől, Rudolf Hammeltől, amely 1900 körül készült a Krajnai Műszövő Vállalatnál, Szlovéniában. A műtárgyon melankolikus téli táj jelenik meg, a szövött kárpit nagy részét e hómező tölti ki, az emberi jelenlétre a házikó és annak kéményéből felszálló füst utal. A szövött kárpit a szecesszió egyik jellegzetes alkotása.


Régen minden jobb volt? Menjünk kicsit vissza az időben: a falusi, paraszti életmódban a tél a termények begyűjtését követő időszakban a pihenés és a regenerálódás periódusa volt. Ahogyan a természet, úgy az emberek is megpihentek, kevesebbet mozogtak, többet aludtak, hogy felkészüljenek a következő év megpróbáltatásaira.



Nézzünk is meg egy vázát a kerámia- és üveggyűjteményből: a kopasz útszéli fák mellett a néptelen utcán három muzsikus fázósan, nagykabátban bandukol, hónuk alatt hegedű és nagybőgő. A vándorzenészek feltehetően épp tartanak a következő helyre, ahol ismét muzsikálhatnak. A Fischer Emil gyárában készült alkotás Pálinkás Béla dekortervező és festő munkája, a modell feltehetően szerepelt az Iparművészeti Múzeum 1903. évi karácsonyi kiállításán. 

A városi aktív életmód radikális változásokat hozott, ma már a téli aktivitás szinte nem is különbözik a nyáritól. A nappalok tetszőlegesen meghosszabbíthatók, a munka és a szórakozás éjszakába nyúlhat, a televízió, valamint a számítógépek szintén tovább erősítik ezt a tendenciát. Mivel szervezetünk nem regenerálódik kellően, így kiszolgáltatottabbá válik a megterhelésekre. Ennek egyik hozománya a téli depresszió, amely a társadalom 10-15 százalékát érinti, ezzel kivívva a leggyakoribb szezonális betegség címet. 

Búcsúzóul nézzünk meg egy grafikát, egy kézzel színezett rézkarcot az Adattár ex libris gyűjteményéből, melyet Vadász Endre készített 1938-ban. A felirat akár lehet nagyon aktuális is, a hűvös szobában didergő alak az alábbi felirattal látta el az előtte heverő vásznat: Szomorú lesz a tél, ha nem fizet senki. 

Mi azt javasoljuk, ne csüggedjenek, a téli melankólia helyett inkább koncentráljunk jó hangulatunk megőrzésére és maradjunk pozitívak!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/613,A+h%C3%B3ember+is+szomor%C3%BA%3F