Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A feldíszített karácsonyfa, az ajándékok, a jellegzetes ételek, italok és a meghitt pillanatok mellett a karácsonyi filmek is az ünnepek szerves részévé váltak. A szezon koronázatlan családi mozija már vagy harminc éve a Reszkessetek, betörők! című amerikai vígjáték, ez az a film, amelyet minden évben közvetít a tévé. Van, akinek már a könyökén jön ki, de túlnyomórészt családok ezreinek nagy kedvence világszerte. Emlékezzünk vissza néhány ikonikus jelenetre, vizualizáljuk őket gyűjteményünk műtárgyai segítségével.

Minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmjének forgatókönyvét John Hughes írta és Chris Columbus rendezte, zenéjét John Williams szerezte, a producere Mark Levinson volt. A főszerepekben Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern látható. A több Oscar-díjra jelölt filmet három további folytatás követte, 2009-ben megdöntötték minden idők legtöbb bevételét hozó filmsorozatát. Amerikában 1990. november 10-én, Magyarországon pedig 1991. március 29-én mutatták be a mozikban.

A történet röviden: egy nyolcéves kisfiút a családja véletlenül otthon felejt, mikor karácsonyi vakációra megy. Az események akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor a háznál felbukkan két betörő, és a kisfiú elhatározza, felveszi velük a harcot. Nem lennénk a bűnözők helyében, ugyanis a főszereplő karakter, Kevin McCallister azzal kezd, hogy egy elektromos faszénindító segítségével felforrósítja a kilincset, mely csúnyán megégeti az egyik betolakodó kezét.

Ha ugyanez a jelent a Hermina út 47. szám alatt található Sipeki-villában zajlódott volna le, akkor Kevinnek ezt a Lechner Ödön által tervezett kilincset kellett volna felhevítenie. Valószínűleg a műemlékvédelem más módszerekkel dolgozik, mindenesetre tekintsék meg az épületfotót, melyen remekül látszik a villa ajtajának a századfordulón készített bejárati kilincse.


A kilincsnél pórul járt betörővel párhuzamosan tettestársa a pincéből próbál feljutni a családi házba, neki szinte az első pillanatban a fejére zuhan egy vasaló. Valószínűleg jobban járt volna, ha a kortárs design gyűjtemény könnyedebb darabja találja el, amely a Braun gyárban készült 1958-ban. Ezt az igazán stílusos, acélból és műanyagból készült modellt John Carlson alkotta Dániában.


Miután egyikük nagy nehezen, sok szenvedés árán bejutott a házba, a kisfiú egy ventilátorral jó nagy adag tollfelhőt ereszt rá, melytől a betörőt alakító Joe Pesci úgy néz ki, mint egy óriási csirke. Kellékként akár a Viventi fantázia nevű asztali ventilátort is használhatták volna, amelyet 1958-ban Bozzay Emil és Dániel József tervezett eredetileg a Villamos Kismotorgyárnak.



Eközben a másik tolvajt alakító Daniel Stern megviselten, az ablakon mászik be, de sajnos elszórt, törékeny karácsonyfadísz-csapdába lép, természetesen mezítláb. Kevesen tudják, de a színész ennél a jelenetnél ragaszkodott hozzá, hogy ne alkalmazzanak semmilyen trükköt, valódi üvegdarabokra lépett. Szerencsére nem a bútorgyűjtemény gyönyörű gömb karácsonyfadíszére, mely a 20. század elején készült, feltehetően Németországban vagy Csehországban.



A két betörő végül egymásra talál a nappaliban, ahol egyikük sem érti, hogy mi történt a másikkal. Most már közös céljuk, hogy elkapják Kevint, amiért negyedóra leforgása alatt gyakorlatilag több sérülést okozott nekik, mint amennyit egész addigi életükben szereztek. Azonban, ahogy elindulnának, hatalmasat esnek a tengernyi szétszórt kisautón. Ha a film Magyarországon készül, akár ezen a teherautó fajátékon is elzakózhattak volna, melyet Antoni Rozália és Nádas László készített 1973-ban.

Reméljük, kellemes jeleneteket idéztünk fel önökben! Ha esetleg megnézik a filmet az ünnepek alatt, akkor jó mozizást kívánunk és persze iparművészetben gazdag boldog karácsonyt!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/621,Reszkessetek%2C+m%C5%B1t%C3%A1rgyak%21