Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Készít autonóm műtárgyakat is a magyar kerámiakultúra középgenerációjának egyik legtehetségesebb alkotójaként számon tartott Néma Júlia kerámia-tervezőművész, akinek legismertebb munkáival neves budapesti gourmet éttermekben is találkozhatunk. Dolgozott például a Michelin-csillagos Babelnek és a Saltnak, a Michelin által ajánlott Laurelnek vagy az azóta megszűnt Olimpiának.
Két tálalókészlet, egy installáció és egy relief található meg az Iparművészeti Múzeum kerámiagyűjteményében a Ferenczy Noémi-díjas és Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazott művésztől.



Néma Júlia a korai 1990-es évek óta foglalkozik az agyaggal. 2002-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) szilikátipari tervező szakának kerámia szakirányán. 2012-ben DLA fokozatot szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában. A kétezres évek eleje óta tanít az ország különböző egyetemein, továbbá workshopokat tart világszerte. Önálló műhelyét, a Nema Studiót a 2010-es években alapította, de egyik legnagyobb boldogsága, hogy 2012-ben saját fatüzelésű kemencét épített mesterével, az Egyesült Állomokban élő, Frederick L. Olsennel. 2013-ban jelent meg a Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című kötete, amely az első, átfogó publikáció ebben a témában. Plasztikáit, reliefjeit, használati tárgyait megannyi hazai és külföldi egyéni és csoportos tárlaton, valamint konferencián lehetett megtekinteni.
Magyarországon az első komoly együttműködés étterem és keramikus között az Olimpia és Néma Júliáé volt 2010 és 2012 között – mondja a kerámiagyűjtemény főmuzeológusa, Novák Piroska design- és művészetteoretikus. A séfekkel szorosan együttműködve alkotta meg a porcelán- és kőcserép tárgyakból álló készletet. Ezt követték további gourmet éttermek, amelyek szívesen cserélték le hófehér tányérjaikat, táljaikat egyediekre. Technikája, a magas hőmérsékletű, fatüzelésű égéstechnika sajátossága a tűz, a hő és a hamu játéka, az irányított véletlenszerűség – teszi hozzá Novák Piroska. Minden tárgy egyedi és megismételhetetlen lesz.



A Nemzeti Kulturális Alap Iparművészet Kollégiumához benyújtott pályázat eredményeképpen sikerült megvásárolnia az Iparművészeti Múzeumnak Néma Júlia alkalmazott, valamint autonóm műfajú alkotásait: két tálalókészletet, egy reliefet és egy installációt.

A tételek között van két olyan étteremnek készült szett, amely már megszűnt: az Olimpiáé és az innioé. Ez utóbbi egyik séfje volt Tóth Szilárd, aki a Salt étteremben folytatta pályáját, és dolgozott tovább Néma Júliával. A Salt 2021. szeptemberében kapta meg első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett az úgynevezett Michelin Green Starral is. Szintén tavaly bekerült a 'The World's 50 Best Restaurants' lista (A világ 50 legjobb étterme) Discovery válogatásába.



Az Iparművészeti gyűjteményében ugyancsak megtalálható már Néma Júlia uniVERset installációja, amely tiszteletadás Ambrus Éva 1976-1977-ben, a hódmezővásárhelyi Alföldi Porcelángyárnak tervezett, ám még ma is gyártott, UNISET-212 vendéglátóipari szettjének. Ez Magyarországon „a menza-készletként” került be a tárgykultúra történetébe. Az uniVERset installáció egyes tárgyait – amelyet Hódmezővásárhelyről vásárolt – Frederick L. Olsen kaliforniai műhelyébe szállíttatta.
A speciális kemencében három napon keresztül, 1350 °C-on égtek a porcelánok, amelyekre a különleges, úgynevezett tamariszk és ponderosa pine fafajták hamuja olvadt rá.

A keramikus autonóm alkotásai közül Ágnes című porcelánpapír reliefje a negyedik műtárgy, amely online gyűjteményünkben is megtekinthető. A porcelán anyagi szépségét ötvözi a választott téma – Arany János balladája, az Ágnes asszony – összetett kulturális rétegzettségével. Az alkotás formai inspirációs forrása Agnes Martin (1912–2004) képzőművész rácsszerkezetekből építkező, minimalista stílusú festményei és grafikái voltak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/626,Egyedi+%C3%A9s+megism%C3%A9telhetetlen+N%C3%A9ma-ker%C3%A1mi%C3%A1k