Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

350 éve, 1673. február 17-én, 51 évesen hunyt el a modern komédia megteremtője, a francia drámaíró, rendező és színész Jean-Baptiste Poquelin, ismertebb nevén Moliére. Az emberábrázolás páratlan mesterének színdarabjai ma is frissen hatnak, hisz az örök emberi gyarlóságokra, élethelyzetekre és karakterjegyekre világítanak rá. Gyűjteményünkben az íróhoz kapcsolódó műtárgyak nyomába eredtünk.

A Berlinben 1751-ben alapított porcelánmanufaktúra terméke ez az aranyozott, színes mázzal festett porcelán csésze, amely állatmancsokat formázó talpakon áll. A pohár külső peremén az élénk színű ruhába öltözött művész portréja látható, a csésze belső részén Moliére-felirat olvasható. A 18. században a porcelánmanufaktúrák uralkodói támogatással jöttek létre, a berlini műhelyt Nagy Frigyes 1763-ban vásárolta meg, és Királyi Porcelánmanufaktúrának nevezte el. Ez a csésze is itt készült, ahol a termékeket gazdag virágdíszítés és a rokokó könnyedsége jellemezte.

Moliére (1622–1673) drámáinak több mint fele ma is a színházak műsorán szerepel. Ezeket is olvashatjuk ebben az 1730-as, Párizsban kiadott sorozatban, amely az író életművét fogja egybe nyolc kötetben. Bár az író összegyűjtött műveit először 1682-ben jelentette meg a Compagnie des Libraires nevű párizsi kiadó, 1730-ban ennek a javított változatát ismét piacra dobták: ezt a sorozatot őrzi az Iparművészeti Múzeum könyvművészeti gyűjteménye.

A köteteket – a kor pompát és cirkalmasságot kedvelő stílusával ellentétben – egyszerű borjúbőr kötés fedi, egyedül a gerincükön látható aranyozott felirat. A könyvek az egykori Batthyány-Strattmann grófi család birtok főúri könyvtárból kerültek – számos más példánnyal együtt – múzeumunkba.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/640,+A+halhatatlan+Moli%C3%A9re