Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ha tavasz, akkor nagytakarítás. Ha nagytakarítás, akkor porszívó. És ha a lakásban már áll a bál, ez a remek szerkezet akár ülőhelyként is használható. Az orosz gyártmányú URAL porszívó robusztus alkatával hívja fel magára a figyelmet, de talán egyedi hangja volt mindig is az, amely ismertté tette a szomszédok körében.

Az Ural porszívót 1973-tól 2003-ig gyártották az egykori Szovjetunió területén, a jekatyerinburgi (szverdlovszki) UETM uráli villamosgépipari gyárban. Az idők során természetesen technikailag többször megújították. A készülék motorján és burkolatán hosszú évekig nem különösebben változtattak, de a hetvenes években kapott egy erősebb, 600 wattos motort, így válhatott ikonikus és vágyott háztartási géppé a Szovjetunióban.

A Szovjet fogyasztási cikkek az őszi BNV-n című, 1975-ös tudósításban a Világgazdaság című lap is elismerően írt a termékről.

„A háztartási iparcikkek közül a Minszk—10 és 11 típusú hűtőszekrényekre és az Ural porszívókra hívnám fel a figyelmet. Teljesítményben mindkét készülék állja az összehasonlítást a világ legjobb termékeivel. A szovjet külkereskedők úgy gondolják, jelentős üzleteket is köthetnek majd a legújabb hűtőszekrényekre és porszívókra.”

Az URAL szomorú vége a rendszerváltozással kezdődött: szívóteljesítménye a 90-es évekre már kevésnek bizonyult. Sőt, a Szovjetunió szétesésével a gyártási költségeket is visszafogták, ekkor vették ki belőle az úgynevezett kábelcsévélő funkciót.

Ugyan kategóriájában meglehetősen drága volt, mégis sok háztartásban előfordult. Emiatt egyfajta kultusz övezte, és állítólag 2003-ban, a gyártó cég és a típus megszűnésekor, azaz „halálakor” jelképesen eltemették az utolsó gyártott Ural porszívót.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/657,URALkod%C3%B3+a+takar%C3%ADt%C3%A1sban