Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Számos, eddig kevésbé reflektorfényben lévő iparművészeti tárgyunk válik nemzetközi szinten is láthatóvá a Google Arts & Culture felületén.  Ezúttal egy háromfejezetes válogatás dolgozza fel az anyaság, a gyermekvárás és -gondozás, valamint a gyermeki fejlődés sajátosságait és mérföldköveit.

Intézményünk kiállításai és programjai, valamint a múzeum online felületén megjelenő tartalmak megannyi hétköznapi és kurrens témára rezonálnak érzékenyen, és tesznek 21. századi kérdéseket beszédtémává – ennek szép példája ez a most debütáló, háromrészes album. A magyar és angol nyelven lapozgatható albumok mostantól érhetőek el a Google Arts & Culture felületén.

Király Judit művészettörténész, integrált szülő-csecsemő konzulens és Sztankovics Sarolta, digitális nyilvántartási szakreferens, valamint intézményünk muzeológusai közös együttgondolkodásának eredményeképpen jött létre ez a kortárs és történeti tárgyakat egyaránt felvonultató tematikus anyag. Az anyaság és a gyermekszületés, a gyermekes lét témakörét nagyon tág keretben értelmező sorozat profán és szakrális ábrázolásokat, valamint tárgyakat egyaránt bemutat, így Mária és a kis Jézus kettőse mellett felfedezhetünk kortárs bölcsőt, komatálat vagy színes logikai kockajátékot is. Mint ahogy az albumok sem kronologikus vonalat írnak le, ugyanígy nem képez prioritást az egyes alkotások művészi színvonala vagy egy-egy tárgy anyagi értéke sem. Főképp az mozgatta a gyűjtésen dolgozó kollégákat, hogy a témához minél inkább illeszkedő műtárgyak kerüljenek a válogatásba.

A Készülődés című album a családalapítás, az anyaságra való felkészülés folyamatát illusztrálja egy olyan tárgyválogatással, amely azt is bemutatja, hogy egy lány életében már korán elkezdődik az anyaszerep elsajátítása. Ahogy egy kislány elkezd babázni, már a kódolt mintákat viszi tovább. Felnőtt korban, a gyermek megfoganása után is él az anya fejében egy kép az anyaságról és az elképzelt gyermekről. A szülés közeledtével az anya elbúcsúzik ettől a képtől, hogy az átadja a helyét a valódi új életnek. A szülőség sokszínűségére reflektál ez a válogatás.

A Körülölelve lenni albuma már a megszületett gyermek védelmezését, a körülölelés köreit jeleníti meg. Az anya gondolkodásának, tevékenységeinek, érzelmeinek mozgatórugója az a vágy, hogy a megszületett gyermeket gondozza, életben tartsa, érzelmileg biztos alapokat nyújtson neki.
De nem csak az anyára és a családtagokra hat a gyermek megszületése, ezért ebbe az albumba bekerültek a családot körülvevő és támogató intézményrendszerrel kapcsolatba hozható ábrázolások és tárgyak is.

A zárófejezet, az Exploráció a gyermeki felfedezés örömét, a számára egyre szélesedő világ felderítését, a játék és játékosság eszközeivel való kapcsolatfelvételt jeleníti meg. A gyermek az anyától időről-időre eltávolodva a külvilág felé fordul, hogy fizikai környezetét felfedezze, és ez a kíváncsiság teszi lehetővé a fejlődést és a tanulást. A válogatás pont ezeket az anyagukban, színeikben és formáikban sokféle, a felfedeznivalók sokaságát kínáló tárgyakat helyezi előtérbe.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/658,Az+anyas%C3%A1g+h%C3%A1romszor