Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A kortárs magyar kerámiaművészetet mutatja be április 22. és július 2. között a Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) című kiállítás, amely hamarosan egy modern kerámiaművészeti múzeumba utazik Japánba, a szigetország kerámia-völgyének nevezett Gifu tartományba, Tadzsimi városába. A magyar kurátor, Novák Piroska, az Iparművészeti Múzeum főmuzeológusa kedden a sajtónak bemutatta az utazásra váró műtárgyakat.



Bár Japánban már volt több kiállítása is az Iparművészeti Múzeumnak, ez az első, amely minden eddiginél átfogóbban, öt történeti és három tematikus egységbe sorolva ismerteti a hazai modern és kortárs kerámiát. A történeti szekciókban az 1985-ben létrehozott Herend Stúdió alkotói, a rendszerváltás után alakult, TERRA és DeForma csoportok, a millennium környékén diplomázók, majd a legújabb generációk művészei mutatkoznak be. A három tematikus egységben apró műalkotásokat, Japán előtt tisztelgő kerámiákat és a Magyar Művészeti Akadémia keramikus tagjainak alkotásait ismerhetik meg a látogatók. Számos olyan alkotó is szerepel a tárlaton, aki sikerrel képviselte Magyarországot a Gifu tartományban 1986-ban alapított, világhírű minói nemzetközi kerámia-seregszemlén.



A kiállítással – amelyen 54 keramikusművész és 3 ötvösművész több mint 250 alkotása szerepel – a magyar kurátor azt is szeretné megmutatni, hogy az Iparművészeti Múzeum modern és kortárs gyűjteménye is számottevő ezen a területen. A válogatás 112 tételéből 81 a múzeum kerámia- és üveg-, valamint ötvösgyűjteményéből való, 31-et pedig a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdiója, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a K.A.S. Galéria, a Zsdrál-Art Galéria, a Barabás Gyűjtemény és néhány alkotó kölcsönzött.



A sajtótájékoztatón Novák Piroska bemutatta – többek között – Babos Pálma, Botos Balázs, Faludi Gabriella, Fekete László, Kemény Péter, Kontor Enikő, Néma Júlia és Schrammel Imre a kiállításra áprilisban utazó alkotásait. A tárlathoz háromnyelvű katalógus készül, amelynek szerzője a főmuzeológus. A japán kurátor: Hayashi Izumi (Museum of Modern Ceramic Art, Gifu).

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/659,Kort%C3%A1rs+ker%C3%A1mi%C3%A1k+nyolc+sz%C3%B3lamban