Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép



98 éve, 1925. április 18-án nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi Vásár. A gyártók seregszemléje az évtizedek során az ipari és technikai újdonságok bemutatkozásának terepévé vált. Sok üzlet köttetett itt – legyen szó mezőgazdasági gép- vagy vasipari, illetve élelmiszeripari termékről.

Ez a széles közönséget vonzó börze nem az első volt a hazai áruszemlék sorában: a vásár nem hivatalos jogelődjének számított az 1896-os, millenniumot ünneplő, országos kiállítás is. Itt mutatták be például a kor egyik újdonságát, a telefonhírmondót. Hasonlóan szép sikerrel zárult 1906-ban, a Vigadó egyik helyiségében megrendezett „márciusi vásár”, amely úgynevezett áruminta-vásárként vonult be a köztudatba. Itt csak megrendelni lehetett a terméket a kiállított minták alapján.

Az 1925-ös már nemzetközivé vált, a kiállítók mintegy 10 százaléka külföldi cég volt – köztük svájci, belga, angol, amerikai, lengyel és francia. Az eseményt komoly promóció előzte meg világszerte. A Vásáriroda elkészíttette a BNV ikonikussá vált jelvényét, a Szárnyas Merkúrt (lásd plakátunkon), a vásár könnyű beazonosíthatósága miatt.

Gyűjteményünk adattárában két, Lukáts Kató által tervezett plakátterv található, mindkettő az 1935-ös vásárt hirdette. Lukáts ebben az időszakban népszerű és sokat foglalkoztatott grafikusnak számított, munkáit Rosner Károlynak (kurátor, kiadó, a magyar művészet ünnepelt külföldi szószólója) köszönhetően neves külföldi szakfolyóiratok publikálták. Talán e publikációk is közrejátszottak abban, hogy hazai vállalatok mellett bécsi, londoni cégek szintén foglalkoztatták. Tervezett reklámcédulát, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt és textilornamentikát is.

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/669,Hamarosan+100+%C3%A9ves+a+BNV