Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Szombaton a főváros szecessziós épületeit érintő buszos túrával ért véget a Réseau Art Nouveau Network (RANN) Budapesten tartott éves közgyűlése. A nemzetközi szervezet április 19. és 22. közötti találkozóján vitatta meg az örökségvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, kidolgozta a jövőre vonatkozó terveket, valamint tagfelvételről is döntött.

Az Iparművészeti Múzeum hét éve képviseli a fővárost a Réseau Art Nouveau Network európai örökségvédő szervezetében; az idén a magyar fél látta vendégül a 15 országból érkezett, ötvenfős tagságot. A nonprofit szervezet 1999-ben jött létre Belgiumban, mára – Alesundtól Barcelonáig, Glasgow-tól Budapestig ívelő – jelentős szecessziós értékeket őrző együttműködéssé vált. A RANN tagsága évről évre bővül, több mint 20 város vagy intézmény csatlakozott hozzá. Mindegyikben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, az építészeti emlékek megőrzése és a művészeti stílus népszerűsítése.


Magyarországot Budapest és Szeged városa képviseli az európai szervezetben, amelynek elnöke a brüsszeli Horta Múzeum igazgatója, Benjamin Zurstrassen. Intézményünk kapcsolódása többrétű, mert a RANN alelnöke az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, Dr. Jékely Zsombor, aki 2021-ben három évre nyerte el megbízatását.

Az idei alkalom egyik fontos eredménye, hogy a közgyűlés négy új tag felvételéről döntött: a belga Liège-ről, a katalán Reus városáról és a brüsszeli La Maison Cauchie épületéről, valamint tiszteletbeli taggá nyilvánította az ukrajnai Lvivet (Lemberget). Mindehhez a jelöltek pályázatot nyújtottak be, amelyet a RANN tudományos bizottsága bírált el. Az éves közgyűlésen a jelöltek prezentációt tartottak városuk szecessziós értékeiről vagy az általuk képviselt épületről. Felvételükről a tagok szavazással döntöttek. A RANN szervezetébe úgynevezett egyéni tagok is bekerülhetnek, akik elhivatott rajongói és szószólói a századfordulós értékeknek vagy a turizmus területén tevékenykedő, a szecessziós örökséggel aktívan foglalkozó civilek.

A tudományos munkacsoport szakmai eszmecseréje és tudásmegosztó workshopja mellett az edukációs csapat is megvitatta szakmai kérdéseit: a gyermekfoglalkozásokhoz használt eszközöket és módszereket tekintette át Joó Julianna, a múzeumpedagógiai osztály vezetőjének koordinálásában.
A múzeumpedagógiai szakemberek megismerhették az Iparművészeti Múzeum Ráth-villájának tematikus foglalkozásait, valamint betekinthettek egy-egy program kidolgozásának folyamataiba is.



A közgyűlésen szó esett a Réseau Art Nouveau Network, mint kulturális útvonal jelentőségéről is. A diskurzus jelentősége, hogy a RANN 2014-ben részese lett az Európa Tanács Kulturális Útvonalak (Cultural Routes of the Council of Europe programme) című projektjének. Ennek egyik programja az úgynevezett Szecesszió útja, amelynek budapesti állomása az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája is.

A szervezet tagjai számos, a Ráth György-villában és a főváros más pontjain zajló programba kapcsolódhattak be. Angol és francia nyelvű tárlatvezetésen vehettek részt például a Ráth-villában, felfedezhették saját nemzetük iparművészetét is, hiszen A mi szecessziónk című kiállítás az európai művészet kiemelkedő műtárgyaiból is ad válogatást. A közgyűlés résztvevőinek a ritkán látogatható Kőrössy-villa is kinyitotta kapuit, továbbá a közgyűlésnek helyszínt adó Néprajzi Múzeum kiállításait is megtekinthették a RANN-tagok.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/674,Egy+nemzetk%C3%B6zi+konferencia+marg%C3%B3j%C3%A1ra