Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép



A századforduló sikeres vállalkozója volt Nagy Antal bútorasztalos, későbbi bútorgyár-tulajdonos, életművének fontos állomásait art deco pop-up kiállításon nézhették meg a VIII. kerületben a Budapest100 – Városegyesítés című program látogatói május 13-án. Ez az egynapos tárlat nemcsak azért érdekes nekünk, mert múzeumunk megannyi bútort őriz Nagy Antal cégétől, hanem mert a megnyitóbeszédet kollégánk, Horányi Éva, a bútorgyűjtemény főmuzeológusa mondta.


Horányi Éva felidézte, hogy az Iparművészeti Múzeum úttörő vállalkozása volt az 1985-ben megrendezett Magyar Art Deco című kiállítás. Ennek fő célja az volt, hogy feltérképezze azokat a két háború között alkotó művészeket és műhelyeket, amelyeknek munkája az akkoriban születő stílusfogalomhoz illeszthető. Az előkészítésekor kerültek a gyűjteménybe azok az első műtárgyak és dokumentumok, amelyek a Nagy Antal és Fia bútorgyár, valamint Nagy Károly tervezői munkásságához kötődnek. A cég kiemelkedő szerepet vállalt a korszak modern lakáskultúrájának formálásában, hiszen Nagy Károly maga is remek bútortervező volt, és hosszú éveken át együttműködtek bútor- és belsőépítészeti terveik kivitelezésében olyan nagynevű és nagy hatású alkotókkal, mint például Kozma Lajos és Kaesz Gyula.

Ahogy a családi hagyatékban fennmaradt iparművészeti tárgyak, fotelek és asztalok között nézelődtünk, flottul működő cég mindennapjai rajzolódtak ki a korabeli fotókon, a bútorgyár egykori dolgozóinak kézzel írt névsora láttán vagy megcsodálva a párizsi világkiállításon elért sikert bizonyító oklevelet.

Nagy Antal és felesége, Kovács Franciska 1918-ban vásárolta meg az 1872-73-as években épült házat a VIII. kerület, Víg utca 32-ben, és annyira belakták, hogy négy évvel később már egy bútormegmunkáló üzemet is működtettek az épület hátsó traktusában. Amikor fiuk, Károly tervezőként csatlakozott a családi vállalkozáshoz – elsősorban privát lakásokat tervezett, de középületeken is dolgozott, hozzá kötődnek például a Pénzintézeti Központ belsőépítészeti munkái is – megalakult a Nagy Antal és Fia bútorgyára. A sikeres vállalkozás 1933-tól az 1940-es évek végéig üzemelt, és 50 alkalmazottat foglalkoztatott.

A gyárat 1949-ben államosították, de a vállalkozás art deco munkái a mai napig népszerűek: egyes darabjai tehát az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében is megtalálhatók, és számos bútor magántulajdonként szolgálja használóit.

Aki szeretne még jobban elmélyedni a korszak bútorművészetében, szeretettel ajánljuk múzeumunk saját kiadványát, az Art deco és modernizmus. Lakásművészet Magyarországon 1920-1940 című katalógust. A gazdagon illusztrált kiadványban nemcsak a múzeumi gyűjtemény anyaga látható, hanem társintézményeké és magánszemélyeké, mintegy 440 műtárgy, köztük kiállításon korábban még soha be nem mutatott darabok.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/681,Egym%C3%A1snak+a+kilincset%E2%80%A6?style=accessible