Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Úgy tartják, többféle turistahabitus létezik, ajánlónk most főképp azoknak szól, akik a helyi nevezetességek, történelmi épületek, művészeti látnivalók felkutatásában lelik örömüket idehaza vagy külföldön. A Kulturális Útvonalak Program (Cultural Routes of the Council of Europe) 1987-es megalakulása óta határokon átívelő útvonalak kidolgozását tűzte zászlajára. Ismerjük meg ezek közül a Szecesszió útja elnevezésű programot, amelynek számos hazai századfordulós épület és gyűjteménye is része. Ennek egyik állomása a Városligeti fasorban lévő Ráth György-villa. Induljon az utazás!

Ezek a kulturális útvonalak keresztül-kasul behálózzák Európát, a kezdeményezés célja az újfajta, úgynevezett lassú (slow) turizmus népszerűsítése és a meglévő, valamint az új helyi közösségek erősítése. Jelenleg 48 kulturális útvonal rendelkezik az Európa Tanács akkreditációjával, ezek között említsük meg a Magyarországot érintő történelmi tematikájú Vasfüggöny útját vagy a Vaskori Duna útját, de a kifejezetten művészeti, építészeti vagy múzeumi látnivalókat kereső átutazók sem maradnak élmény nélkül. Nekik Az ipari örökség európai útja, A történelmi fürdővárosok európai útja vagy a már említett Szecesszió útja szolgál érdekes adalékokkal.

Ez utóbbi minden országban ráirányítja a figyelmet azokra a szecessziós látnivalókra, amelyek európai szinten is jelentős értéket képviselnek. A németországi Jugendstil, a francia Art Nouveau vagy az olasz Stile Liberty stílusában épült házak – amelyek napjainkban gyakran múzeumként vagy közintézményként működnek -, századfordulós, teljes lakásenteriőrrel várják a vendégeket.
Budapesten az Iparművészeti Múzeum egykori igazgatójához, Ráth Györgyhöz kapcsolódó villa, ahol a múzeum szecessziós gyűjteményét bemutató kiállítás látható, a Róth Miksa Emlékház és a Magyar Szecesszió háza szolgálnak állomásokként, és a főváros gazdag századfordulós építészeti öröksége is bőven többnapos elfoglaltságot ad az ide látogató turistáknak. Hazánkat ezen kívül Szeged képviseli a hálózatban, ahol a páratlanul szép Cifra Palota és a Reök-palota bűvölheti el a stílusirányzat szerelmeseit. Ami külön unikum lehet a külföldi vendégeknek, hogy a századfordulón alkotó hazai építészek a magyar népművészet elemeit felhasználva, sajátosan hazai irányzatot hoztak létre – ennek megismerése külön élményt jelenthet.

A Szecesszió útja lehetőséget ad arra, hogy minden ország bemutathassa századfordulós értékeit. Emellett a kezdeményezésben részt vevő szervezetek/intézmények arra is törekednek, hogy tagjaik megoszthassák egymással a műemlékek helyreállításával kapcsolatos tapasztalataikat, a közönségnek figyelemfelkeltő programokat szervezzenek, és a fenntartható turizmus fejlesztésére is javaslatokat dolgozzanak ki.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/683,+Utaz%C3%A1s+a+m%C5%B1v%C3%A9szet+k%C3%B6r%C3%BCl