Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Fa, gyöngymozaik, üveg, fém hozzáadásával készült tárgy, és a Ráth-villa előcsarnokában található, mi az? Az idei szecesszió világnapjának „tárgy-főszereplője”: Horti Pál különleges tükre, amely mellett nem sétálhatunk el úgy, hogy ne vennénk alaposan szemügyre. Sőt, ekkor tárja fel titkait igazán!

  

A szecesszió világnapjának idei témája az ‘anyag’ – legyen az fa, üveg, fém vagy kő –, amely Horti Pál életművéhez több ponton kapcsolódik, hisz e sokoldalú művész a bútorok, enteriőrök, kerámiák és ékszerek tervezésében is maradandót alkotott.

 

Amikor a Ráth György-villa halljába lépünk, tárgyról tárgyra fedezhetjük fel azt az „összeművészetet” (Gesamtkunstwerket). Az enteriőr tervezésére 1902-ben kapott megbízást Horti Pál. A ház belső díszítése, az üveggyöngy-berakásos keretbe foglalt tükrön kívül az emeletre vivő lépcső, a faburkolat és a csillár tervezése, valamint a tölgyfa karosszékek is az ő munkái.


„Őt tekinthetjük az egyik első ipari formatervezőnknek, aki nemcsak egyedi tervezésű darabokban jeleskedett, de sikerrel fordult az ipar és művészet aktív kapcsolata felé” – írja róla monográfusa, Koós Judith. Horti Pál festőnek készült, tanulmányokat folytatott Münchenben, Párizsban és Londonban. 1890-től a Székesfővárosi Iparrajziskola rendes tanára lett, ez irányította figyelmét az iparművészet felé. Az 1900. évi párizsi világkiállításon is részt vett, ahol szőnyegterveiért és Balogh Jánossal közös képkereteiért aranyérmet, kerámiáiért elismerő oklevelet kapott.


A kísérletező kedvű alkotó munkája a villa halljában található, téglalap alakú, színes, leveles-virágos, gyöngymozaik-betéttel kirakott tükör, faragott diófa-kerettel. Ezt az alkotást már bemutatták azelőtt, hogy bekerült volna Ráthék házába, méghozzá az Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán 1900-ban – egy szalonberendezés részeként. 

A Horti által készített tükör- és képkeretekről, valamint a korabeli kiállítási enteriőrökről gyűjteményünk adattárában számos archív fotó található. Érdemes elidőzni a gazdag növényi ornamentikával, indákkal díszített fafaragásokon. A szecesszió világnapján, június 10-én pedig látogassanak el a Ráth György-villába, hogy az egész épületet személyesen is megcsodálhassák!

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/686,T%C3%BCk%C3%B6r+f%C5%91szerepben