Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az új időszaki kiállítássorozatunk, az Iparkodjunk! első része most két olyan gyűjteményt állít fókuszba a Ráth-villában, amely máshol segédgyűjteményként szolgál. A könyvtár és adattár műtárgyainak viszont az Iparművészeti Múzeumban pont olyan fontos szerepük van, mint a többinek. Bár még messze az adventi időszak, most a több százezer tételt őrző adattárból a papírbetlehemekről mesélünk Marosi Eszter, a gyűjtemény megbízott vezetőjének segítségével. Ezekből a kiállításon kettőt is megtekinthetnek.


Idén 800 éves az első betlehem megjelenése, amely Assisi Szent Ferenchez kötődik, aki az olaszországi Greccio közelében az adventi időszakban állított fel egyet. A jászolba valódi babát fektettek, melléje szamarat és ökröt állítottak. Ezt meg is festette Giotto az Assisiben levő San Francesco templom egyik freskóján. A betlehemállítás fokozatosan hagyománnyá vált, de igazi baba helyett fából faragott vagy terrakotta fejű babát raktak, és gyakran ékszert, ékköveket is aggattak rá.
A papírbetlehemek – a 17. században, a délnémet területeken – azért terjedtek el, mert télvíz idején a templomi freskófestők papírbetlehemek gyártásába fogtak. Akkor virágzott igazán ez a műfaj, amikor II. József 1782-es rendeletével megtiltotta a misztériumjátékokat, és a drága faragott és terrakotta bábukból készült betlehemek felállítása szünetelt. De mivel az emberek ragaszkodtak hozzá, elkezdtek otthon maguk gyártani papírból, vagy vásároltak az ezekkel már kereskedő szakemberektől. A gyűjteményünkben lévő térbeli, kulisszaszerű kompozíciók – amelyek a hasonlóképpen készült papírszínházakat idézik – dombornyomottak és kromolitográfiával készültek, azaz a kőnyomat színes változatai, amelyeknél kezdetben minden színhez külön nyomó készült.Kiállításunkon az egyiket egy pazar, kör alakú keretben láthatják, amelyhez Darabos Edit főrestaurátor papírpolcot épített, és plexi csapocskákkal rögzítette, hogy megálljon a helyén.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/699,Pap%C3%ADrbetlehem-kultusz+h%C3%A1rom+dimenzi%C3%B3ban