Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ha az Iparkodjunk! című időszaki kiállításunkon jár a Ráth-villában, a belső teremben az adattár különleges papírrégiségeit nézheti meg. Például a 19. század végén készült puzzle játékokat, amelyek orosz festmények nyomán készültek falemezre és papírra. De tudja, honnan ered ez a kirakós? És miért hívják jigsaw puzzle-nak? Elmeséljük.


Az első puzzle-t egy brit térképész-rézmetsző, a tanár John Spilsbury faragta az 1760-as években. Szakmájához hűen térképet használt alapnak. Egyesek szerint Nagy-Britannia térképét, mások szerint Európáét, de vannak, akik szerint az egész Földét használta ehhez. Akik az első mellett érvelnek, ők azt mondják: a grófságok határai mentén szeletelte fel a képet, a másodikat emlegetők országhatárokról írnak, a harmadik mellett ágálók pedig azt állítják, azzal a felkiáltással készítette a tanár: rakjuk újra össze a világot! Abban szinte mindenki egyetért, hogy edukációs céllal rakta össze (azaz vágta szét) ezt a mozaikot az angol gyerekeknek, és akkoriban „feldarabolt térkép” néven árulták. Kérdés, a ma használatos angol nevét, a jigsaw puzzle-t (lombfűrész kirakó) hogyan kapta? Spilsbury állítólag nem dolgozott lombfűrésszel, hanem intarziákhoz használatos vágóeszközzel darabolta fel a keményfa-darabra applikált térképet. Jigsaw-ként úgy tudni, 1900-as évek eleje óta nevezik ezt a kirakót.

Puzzle - reprodukció Frederik Hendrik Kaemmerer festménye után, 19. század vége, Oroszország

A 18. század végén rétegelt lemezeket kezdtek használni a puzzle-hoz. Képet ragasztottak rá vagy megfestették az alapot, a darabkákat ceruzával rajzolták meg, majd körbevágták. A késő 1800-as években jött divatba a karton-verzió, és főként gyerekjátékként használták. De megmaradt a faalapú puzzle még ma is kapható.

Az 1900-as évek elején, az első világháborút követő időszakban vált igazán népszerűvé ez a kirakós, akkor kezdték el az egyre bonyolultabb, felnőtteknek szóló változatokat piacra dobni. Még a világgazdasági válság sem tántorította el az embereket attól, hogy megvegyék. Ami nem is annyira meglepő, mivel ez a játék remek stresszoldó lehet, és viszonylag olcsó, közben meg hosszú távú kikapcsolódást nyújt. Játszható egyedül vagy társaságban. Sőt, a kirakott puzzle számtalanszor szétszedhető, újabb és újabb ember elbíbelődhet vele. De reklámhordozónak sem volt utolsó, a 1930-as évek Amerikájában például fogkefe mellé ajándékozták.

Puzzle - reprodukció Ivan Jakovlevics Bilibin festménye után, 19. század vége, Oroszország

Na, de mi is látható az Iparkodjunk!-kiállítás vitrinjében? Két orosz puzzle a 19. század végéről. Falemezre és papírra nyomták, az egyik reprodukció Frederik Hendrik Kaemmerer festménye, a másik Ivan Jakovlevics Bilibin festménye után készült.

Végül nézzük néhány érdekességet erről a játékról. Állítólag a legtöbb darabból (551.232) álló kirakóst 2011-ben, Vietnámban készítették. A legnagyobb nemzetközi kirakós versenyt 2022 júniusában tartották Cúpula del Milenióban, Spanyolországban, ahol 44 ország 624 versenyzője rakosgatta a darabokat. A The Enigma névre hallgató előadóművész a saját bőrét körbetetováltatta, a testét 2123 puzzle-lal varrták ki. A legtöbb pénzt 2005-ben egy olyan játékért adták, amely egy amerikai, a Golden Retrievereket mentő alapítvány jótékony célú árverésén került kalapács alá. A 92 éves Rachel Page Elliott készítette egyedi megrendelésre: Golden Retriever nőstényt és öt, a fűben játszó kiskutyát ábrázol. A puzzle 27 ezer dollárért kelt el.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/712,Rakjuk+%C3%BAjra+%C3%B6ssze+a+vil%C3%A1got%21