Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Emlékeznek az összeilleszthető, homokóra alakú, színes, műanyag székekre, amelyeket a hetvenes-nyolcvanas években szinte minden család tartott otthon? Hol hokedliként szolgált, hol meg virágtartóként. Pilleszékként emlegette mindenki, bár az Általános Gép- és Műanyagipari Szövetkezet a Presszó nevet adta neki.

 „E meggyőzően szép vonalvezetésű. kimondottan praktikus felépítésű, műanyag ülőke megtervezésekor az ÁGM konstruktőrei olyan szék kialakítására törekedtek, mely szinte valamennyi – egymástól eltérő rendeltetésű – ülőbútor előnyeit egyesíti” – írta a cég egy szórólapon, amelyen a tökéletes vonalakat, a lágy rugalmasságot, a kis helyigényt, a tisztántarthatóságot és a sokoldalú felhasználást hirdette. Bár úgy vélte a cég, a lakás legigényesebb részeiben is jól mutat, azért általában nem ez a polipropilén ülőke volt az otthon ékszere. De az tény: felhasználhatóságának leginkább a leleményesség szabhatott határokat. A homokóra formájú, három részre szerelhető és egymásba rakható darabokat volt, aki elemenként használta. A fedeléből lehetett tálca, fedél nélkül virágokat ültethettek bele, jól működött éppen tárolóként, vagy némi buherálás után: lámpatestként. De összeszerelve sem feltétlenül helytakarékos berendezési tárgyként vagy ülőkeként tekintett rá minden család. Sok helyen főként a lépcsőházba vagy az erkélyre száműzték szobanövények állványaként, a gyerekszobában újabb funkciót kapott játékként, esetleg dobként.

Az 1970 körül piacra dobott műanyag Presszó vagy pilleszéknek akadt egy elődje is. A francia Henry Massonet az 1960-as évek végén tervezte Tam-Tam névre keresztelt, nagyon-nagyon hasonló, homokóra alakú, ergonomikus, szétszedhető, színes, polipropilén ülőkéjét. A designerről azt mondják, imádott horgászni, magának készítette először ezt a könnyen cipelhető ülőkét. A kultikussá vált Tam-Tamot – amelyből a nyolcvanas évekig több mint 12 millió darabot adtak el – 2002-től elkezdték újragyártani ugyanabban a gyárban, ahol elődje készült. Ugyanazt az öntőformát használják hozzá, mint az alapdarabhoz.

Hogy mekkora rajongás övezi a designer székét ma is: a New York-i MoMa (The Museum of Modern Art) boltjában exkluzív darabként is kapható 49 dollárért. A hazai retroverziót szintén meg lehet most is vásárolni, párezer forintért árulják jó pár online apróhirdetési oldalon.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/717,Pille+vagy+Pressz%C3%B3%3F