Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 


A Hotel Britannia reklámszórólapja

Feltételezhetően a külföldi közönségnek, a budapesti turizmus élénkítése céljából készülhetett az az adattárunkban is megtalálható szórólap, amely a Hotel Britannia Budapest pompás vendégváró enteriőrjeit mutatta be több oldalon. A fedlapon látható grafikát Haranghy Jenő festő- és iparművész, az Iparművészeti Iskola egykori tanára készítette. A subába, kucsmába öltözött pásztor, oldalán a magyar eredetű pulikutyával, illetve a magyaros díszítésű egyenruhában megjelenő katona alakja, a Duna partján álló Országház sziluettjével: az alkotó bizonyára Budapest és Magyarország jellegzetességeit akarta felvillantani, ezáltal vonzó úticéllá tenni fővárosunkat.

 

A Hotel Britannia épülete a Teréz körút - Szondy utca sarkán (Forrás: Fortepan - Pesti Brúnó)

És hol máshol lelt volna jobb ellátást és kényelmet a külföldről érkező turista? Hát a Szondy utca – Nagykörút sarkán lévő egykori Hotel Britanniában. Fábri Henrik kereskedő – a minél nagyobb átutazó forgalom reményében – a Nyugati pályaudvar közelébe pozicionálta hoteljét. Már ekkor felismerte a budapesti idegenforgalomban rejlő lehetőségeket.

A bérelt épületet átépíttette, majd 1913-ban, pont 110 éve megnyitotta kapuit a korban modern gőz- és vízfűtéssel, szobánként hideg-meleg folyóvízzel ellátott szálloda.

Az üzemeltetőre nagy hatással volt az angol szállodaipar, így a létesítménynek a BRITANNIA nevet adta. Érdekesség, hogy amikor 1925-ben eladta a céget, azt angol befektetők vették meg, akik – magyar nyelvtudás híján – a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Németh Aladárt és feleségét bízták meg a hotel vezetésével.

Ez a páros hozta el a szálloda fénykorát, Némethék tökéletesre csiszolták a vendéglátást és a szórakoztatást, az épület a pesti társasági élet egyik központja lett.

Műsor a Hotel Britanniában (Forrás: Fortepan - Kotnyek Antal)

Hogy kicsit visszaugorjunk a szórólaphoz és annak készítőjéhez, Haranghy Jenő festő- és iparművészhez: az alkotó nem csak a reklámanyagok tervezésére kapott megbízást, hanem az épület pincéjében létesített Szondy söröző üvegablakainak, valamint a szálloda különböző termeiben lévő, a falat borító faliképekére is. Haranghy olyan híres Shakespeare-drámákat vett alapul e munkája során, mint a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom vagy A velencei kalmár. Ezek az irodalmi témák kerültek a Nótás terem, a Móra szoba vagy a Vadász terem falaira.

Üvegablak a Britannia szálló Nótás terméből - Tervezte: Haranghy Jenő

A Britanniát, vagy később Béke Hotelt többször felújították és átépítették, de valamennyire megőrizte eredeti művészi stílusát, formáját és hangulatát.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/748,Egyszer+volt+egy+hotel