Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép


Terv - illusztrációk Nóber Imre: Kirándulás Növényországba c. könyvéhez

Tudta, hogy az első vetőmag-katalógust a különböző növényfajok termesztését népszerűsítő angol Boulton & Co. vetőmagcég adta ki 1768-ban? Több mint száz évvel később, az 1900-as évek elején pedig divatba jöttek az úgynevezett kertészeti klubok, amelyek felkeltették az érdeklődést a házi kertészkedés és a virágültetés iránt. A március 12-i Ültess egy virágot nap kapcsán arra biztatjuk olvasóinkat, hogy cikkünk elolvasása után sétáljanak el egy kis ültetni való virágért.

Hauer Irén - Falikép, növények, 1966 

Minden hangulathoz illeszkedik egy virág – mondják, így ezek az illatos, színes növények akár a bánatot, a szerelmet, a hálát vagy a megbecsülést is kifejezhetik. Ezzel a változatos vegetációval találkozhat az olvasó Nóber Imre Kirándulás növényországba című könyvében, amelynek Lukáts Kató készített bájos, kifejező illusztrációt. A kötet növényország lakóival ismerteti meg a gyermekeket, vannak köztük kevésbé ismertek, és példaként hoz más kontinensen élőket is. A kiadványhoz készített terveket az Iparművészeti Múzeum adattárában őrizzük.

Helbing Ferenc Terv - Calla Aethiopica, illusztráció, 1898
 
Nem véletlen, hogy a tavasz elején van ez a virágültetésre sarkalló nap. De hogyan indítsuk el a saját virágoskertünket? Érdemes először csak cserépbe ültethető növényekkel kezdeni, megérteni az igényeiket, kitapasztalni az életterüket. Aztán, ha ez már rutinszerűen megy, nyithatunk a nagyobb balkonládák felé évelő vagy egynyári virágokkal. Szép lassan megismerhetjük különböző arcaikat, és közben örömünket lelhetjük egy újabb hajtásban vagy bimbóban.

Tanulmányrajz - Növények, George Marples, 1898

Érdemes rácsodálkozni a természet alkotta formákra George Marples tanulmányrajzán is. A festő és madártani író az angliai Derbyben született, az ottani művészeti iskolában, majd a Royal College of Artban, a párizsi École des Beaux-Arts-ban és a genfi École Arts Decoratifban tanult. Ez a rajza az 1898-as angol „Nemzeti Verseny” anyagából származó, ezüstéremmel díjazott mű része. Marples ornamens-rajzokkal és bogyós növényeket ábrázoló tanulmánnyal vett részt a megmérettetésen.

Frida Hansen: Pünkösdi kórus - Falikárpit, 1909
 
A tavasz korai virágaként ismert nárciszok szinte minden kertet rendkívül mutatóssá tesznek. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből a kiemelkedő norvég kárpitművész, Frida Hansen (1855–1931) ‘Pünkösdi kórus’ című falikárpitját hoztuk el e virág esztétikáját ünnepelve. A dicsőítő éneket zengő, imádságra kulcsolt kezű nőalakokat ábrázoló falikárpit 1897-ben készült, a két részből álló alkotás jobb oldali párja egy norvégiai magángyűjteményben található. A kárpiton a PINTSE (Pünkösd) felirat rajzolódik ki. Az évszak egyik szimbólumaként számontartott nárcisz és a dalt zengő kórus ünnepi keretet ad a jelenetnek. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/808,%C3%89rt%C3%A9kes+term%C3%A9szet