Újabb, közel teltházas eseményt tudhat maga mögött az MNM KK Iparművészeti Múzeum Mesterségkutatás projektje.
Május 23-án a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében tartott kerekasztal-beszélgetésre közel ötven érdeklődő érkezett, hogy a lakkozás rejtelmeit, fortélyait és új techonlógiáit megvitassa meghívott szakemberek segítségével.
Cselovszki Zoltán, az MNM KK Iparművészeti Múzeum köszöntőjét követően Katona Júlia, a Mesterségkutatás projekt vezetője röviden bemutatta a múzeum mesterségkutatási programjának részleteit és az eseménysorozat korábbi alkalmainak témáit.
Az Iparművészeti Múzeum 2023-ban indította el MESTERSÉGKUTATÁS – Műipari és építőipari mesterségek az 1870-es és 1920-as évek közötti időszakban elnevezésű kutatási projektjét, amely a historizmus és szecesszió stílusfogalmaival jelzett időszak iparos foglalkozásaira, mesterségeire fókuszál. A projekt keretében az éves tudományos konferenciák mellett kötetlenebb formájú kerekasztal-beszélgetések is megrendezésre kerülnek, ahol egy-egy technikát állítunk fókuszba, kifejezetten gyakorlati, restaurálási szempontból.
Az első előadó Németh György fa-, bútorrestaurátor, fa-szakrestaurátor, műbútorasztalos, múzeumunk főrestaurátora bemutatta a sellakk politúrozás eredetét és történeti jelentőségét. Másodikként Asztalos Zoltán fa-szakrestaurátor, faipari műszaki rajzoló, műtárgyaranyozó, a keleti lakkozási technikák rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot. Őt Várhegyi Zsuzsanna papír-bőr tárgyrestaurátor művész, papír-
és könyvrestaurátor, az Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója követte a lakkozott bőrtárgyakról és ezek restaurálási lehetőségeiről szóló előadásával. A sort Gönczi Péter könyv- és papírrestaurátor, könyvkötő zárta, aki előadásában bemutatta miért (nem) lakkozzák a papírt.
Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, ahol a meghívott előadók Katona Júlia moderálásával többek között olyan témákat érintettek, mint hol és hogyan sajátítható el a lakkozás technikája ma egy restaurátor számára, illetve mennyire dinasztikus az a különleges, hagyományos tudás, melyet egy-egy restaurátor elsajátít.
