Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Lechner, a templomépítő (szeptember 14-23.)

A kamarakiállítás ismerteti az Iparművészeti Múzeum épületét is tervező Lechner Ödön (1845-1914) szakrális épületeit, ezek közül a világörökségi-jelölést élvező kőbányai Szent László plébániatemplomot mutatja be részletesen.

Szeptember 14-én, 11.00-kor Millisits Máté, a kiállítás kurátora mutatja be a tárlatot az érdeklődőknek!

Szakrális építészet és iparművészet a neogótikától a szecesszión át az art decóig (előadássorozat szeptember 23-án, 16.00-tól)

Programunk bemutatja, hogy azok a XIX. századi jelentős iparművészek, akik első szakrális munkáikat még neogótikus stílusú épületekhez készítették (máriafalvai templom), később - a XX. század elején - a szecesszió (pozsonyi templom) és az art deco (fasori református templom) jegyében fogant szakrális épületek társművészeiként is magas értékű műalkotásokat hoztak létre.

A délutáni program során négy előadásra kerül sor:

Csáki Klára: A máriafalvai Mária mennybementele római katolikus templom neogótikus stílusú átépítése a Zsolnay-gyár és Róth Miksa résztvételével

Dr. Lichner Magdolna: A kőbányai Szent László plébániatemplom Lechner Ödön első tervétől az épület felszenteléséig

Millisits Máté: Lechner Ödön "Gesamtkunstwerk"-je a pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templom (Kék Templom)

Csenkey Éva: A fasori református templom a magyar art deco egyik első, a Zsolnay-épületkerámia felhasználásával készült épülete
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/180,Szakr%C3%A1lis+M%C5%B1v%C3%A9szetek+Hete?type=archive