Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum őszi programsorozatának összeállítása során fontos szempont volt, hogy változatos korosztályra, illetve több olyan csoportra gondoljon, akik vagy kerekes székkel, vagy más saját eszközzel, módszerrel fedezik fel a múzeumot. Jelenlétükön keresztül a múzeum jövőbeli fejlődési irányának megtalálását segítik. A programok egy részében eddig nem látott tárgyakat és technikákat szeretnénk bemutatni látogatóinknak, a másik részükkel speciális csoportokat és kíváncsi látogatókat hívunk, várunk.

Tapintotta már valaki az Iparművészeti Múzeumot? Milyen egy oszlopot megölelni? Vajon Lechner Ödön és Pártos Gyula gondolta volna, hogy épületük nem csak a szem számára gyönyörű, hanem jó kitapintani, kézbe venni a tetőcserepeket, megérinteni az építészeti részleteket?
Idén ősszel az Iparművészeti Múzeum a speciális igénnyel élők számára kínál programokat, olyanokat, amelyeken keresztül a múzeumhoz kapcsolódó tárgyak, építészeti elemek főleg tapintáson keresztül bontakoznak ki. Az Iparművészeti Múzeum fő gyűjtési körét alkotó használati tárgyak nem csak vizuális és esztétikai üzeneteket hordoznak, a tapintás pedig a látók számára is új megismerési módot jelent.
 

Használd a múzeumot!

Please Touch! - Hozzányúlni szabad!

október 9., október 11. 16.00-18.00.

A programra ellátogatók olyan vezetésen vehetnek részt, ahol az útvonalat, a tárgyakat tapintani fogjuk. Néha nem is olyan könnyű szavakba foglalni, hogy mi az, amit tapintunk, mi a különbség a felületek között. Amikor mindenki látja, amiről beszélünk, talán nem is szükséges. Mi van akkor, ha valamit nem látunk, csak bőrünkkel érzékelünk? A hagyományos "mindent a szemnek, semmit a kéznek" gyakorlattal ellentétben mindenkit arra kérünk, hogy érintse meg a felületeket, vegye kézbe a tárgyakat. Az Iparművészeti Múzeum tereit mindenki a tenyerén keresztül fedezi fel. Ebben a Láss Egyesület tagjai lesznek segítségünkre. A programra minden nyitott és kíváncsi látót és látássérültet szeretettel várunk.

Gurulj be hozzánk!

október 16., október 18. 16.00-18.00.

Tudtad, hogy nem csak a főbejáraton lehet bejutni az Iparművészeti Múzeumba? Kísérted már kerekes székes barátodat múzeumi sétáján? Ha még nem, akkor a fenti időpontokban kerekes székes látogatóinkkal kelhetsz te is útra a 2011 vége óta akadálymentes múzeum különböző tereiben. A fenti időpontokban minden érdeklődőt várunk, akik szeretnék megnézni a nem mindennapi (raktárakon és különleges folyosókon át vezető) akadálymentes útvonalat. Ezeken az alkalmakon te is kipróbálhatod, milyen kihívásokkal néznek szembe a kerekes székesek, és egy kölcsönkapott székbe is beülhetsz. Ezután talán mindnyájan nagyobb megbecsüléssel tekintünk majd rájuk.

A fesztivál időtartama alatt szervezett csoportokat más - előre egyeztetett - időpontban is fogadunk.
 

Időszaki „minikiállítás”: Zsolnay eosinmázak

október 9 - november 11. 

A múzeumi kiállítások anyagának összeállításakor a szakemberek többnyire arra törekszenek, hogy az adott tematikához kapcsolódó műtárgyak közül a legértékesebbeket, legritkábbakat, legkülönlegesebbeket mutassák be. Így a gyűjteményekben számos olyan tárgy található, amelyek valahogy mindig kirostálódnak a válogatás során, holott értékes és hasznos információkat hordoznak egy-egy művészről, korszakról, technikáról, vagy izgalmas személyes történetük van.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja tematikájában az „Amit mindig meg szerettünk volna mutatni, de eddig nem volt módunk rá” témakör lehetőséget teremt, hogy egy kalandos sorsú tárgy a közönség elé kerülhessen. 1900 körül készülhetett, és akkoriban Zsolnay-gyár nélkülözhetetlen kelléke, a gyári festők elmaradhatatlan munkaeszköze volt az eozinmázak laboratóriumi táblája, amelyen fényes és savmaratott változatban felvitt és kiégetett színminták találhatók.
Tervezett kiállításunk darabszámra kevés műtárgyat vonultat fel, középpontban a porcelánfajanszból készült laboratóriumi tábla áll, mely egykori használati értékén túl, rendkívül tetszetős látvány is - ezt veszik körül olyan műtárgyak, amelyek a rajta látható eosinmázakkal készültek. Így szeretnénk megismertetni a közönséggel az eosinmáz sokszínűségét, Zsolnay Vilmos számos izgalmas kísérletét, végül feltárjuk a tábla érdekes történetét is.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/190,M%C3%BAzeumok+%C5%90szi+Fesztiv%C3%A1lja?type=archive