Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az október nem csak az építészet hónapja, hanem a múzeum egykori felavatásának, 1896. október 25. is az évfordulója, azaz születésnapja. Ezt a két alkalmat szeretnénk most az Iparművészeti Múzeum épületére koncentrálva megünnepelni sok játékkal, makettezéssel, valós és virtuális építészeti sétákkal.

Program Szecessziós motívumvadászat!

Rejtett összefüggések a magyar szecesszió építészetében
Az előadáson olyan iparművészeti részleteket mutatunk be budapesti épületekről, melyek alapján az épületek közötti összefüggéseket fedezhetünk fel. Azonos vagy hasonló padlóburkolatok, kerítésrácsok, ablakkeretek, vakolatminták a város teljesen különböző pontjain bukkannak fel. Külön kitérünk Lechner Ödön követőinek épületein azokra a részletekre, melyek a mester által kialakított motívumok alapján készültek. A válogatásban eddig még máshol nem publikált épületek fotói is szerepelnek. Az előadás ízelítőt ad a teljes, mintegy kétezer fotót tartalmazó anyagból, inspirációt nyújt a további részletek utáni vadászatra.
A projektet Rákos Kata művészettörténész mutatja be

Épületséta – a pincétől a padlásig Előzetes regisztráció szükséges, a sétára max 25 főt tudunk fogadni. 11:00 – 14:00

Műhely foglakozások kicsiknek és nagyoknak Lépcsők, honnan hová? A program során a múzeum lépcsőházait, az Iparművészeti Múzeum épületén belüli közlekedést vizsgáljuk: a rejtett csigalépcsőtől a régi korok különleges mitológiai és mesebeli lajtorjáin keresztül a mai lépcsőkig. Kis csoportokban makettekre lépcsőket, lépcsőházat készítünk, cipős dobozokból „életnagyságú” lajtorját építünk. 12:00 Séta a lépcsőházakban

MÚZEUM - KERT - milyen lenne a múzeum környéke, ha te terveznéd meg? A múzeum melletti Angyal István térről és az Üllői útról nagyméretű fotókat készítünk, amire ki-ki elkészítheti a múzeum ideális környezetét. A szürke terek, a barátságtalan állványzat eltűnik és helyette parkok, szökőkutak, trambulinok, játszóterek emelkednek...

 

Kincses térkép – tájékozódás a múzeumban A játék során szubjektív, személyes térképet rajzolunk, kincskereső kalandban veszünk részt a múzeumban. Lerajzoljuk a legértékesebb tárgyak lelőhelyét, ezeket térképen rögzítjük. Tervezünk jelzéseket és „túraútvonalakat”, ami majd a későbbi múzeumlátogatóknak segít. Közben megismerkedünk a turista-, a városi, autós- és sok egyéb térképpel.

Papírvarázs A régi képeslapok és plakátok most új életre kelnek, számtalan színes ékszert, kitűzőt, karkötőt készíthetsz ismerős tárgyak, a múzeum építészeti díszítéseiről készült fotók, nyomtatott lapozók felhasználásával. Papírt fonunk, laminálunk és egyedi technikával alakítjuk át.

 

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Aula
1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

Időpont: 2013. október 26., szombat 11:00 – 14:00

 

Belépőjegy: 800 Ft/fő, családi belépő 2000 Ft/max 5 fő

További információ: www.imm.hu/csaladinap
+36 1 456 5121

 

Az épületsétára a muzeumpedagogia kukac imm.hu címen tudnak előzetesen regisztrálni. A programra váltott jeggyel a Gyűjtők és kincsek, A Bigot-pavilon – szecessziós épületkerámiák Párizsból valamint A szecesszió mesterei című kiállítások látogathatók.

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/263,Kezdd+vel%C3%BCnk+a+sz%C3%BCnetet%21++Csal%C3%A1di+nap+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban?type=archive