Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

1956 novemberének első napjaiban a Corvin köz és a szomszédos Kilián laktanya heves és elkeseredett küzdelem színtere volt. Az előrenyomuló szovjet csapatok és a felkelők között vívott, számos áldozatot követelő harcok során a környező házak, így az Iparművészeti Múzeum épülete is súlyos károkat szenvedtek. A tüzérségi belövések nyomán nem csupán a múzeum, különösen annak Üllői út felé eső szárnya, hanem az ott őrzött műtárgyak egy része is megsérült. 

A kiállított kabinetszekrény feltehetően egy bécsi műhelyben készült a 19. század végén. Kínai lakkmunkákat idéző tájképekkel díszített historizáló műbútor, amely a 18. században egész Európában divatos ún. chinoiserie tárgyak stílusát követi. A hátoldalára, valamint a kávájának belsejére ragasztott cédulák tanúsága szerint egykor Apponyi Géza gróf (1853–1927), földbirtokos és műgyűjtő, Tolna megye főispánja vásárolta a bécsi R. Perl lakberendező cégtől. A későbbiekben a család medinai kúriájának berendezéséhez tartozott, majd annak államosítását követően 1950-ben került az Iparművészeti Múzeumba.

1956-ban egy eltévedt repeszdarab a szekrénytest bal oldali falán lyukat ütve a bútor belsejében okozott egyre erőteljesebb roncsolódást, míg végül lendületét vesztve a középső fiókban állt meg. Az elmúlt évtizedekben a kabinetszekrény restaurálására nem került sor, így nem csupán a lövedékek okozta külső és belső sérülések nyomait őrizte meg a mai napig, de fiókjába rejtve a végzetes repeszdarabot is. E sérülések immár visszavonhatatlanul hozzátartoznak a műtárgy, a múzeum és az ország történetéhez. A tárgy jelkép és mementó, súlyos történelmi tapasztalatok hordozója.
  

 

 

                         

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/329,In+memoriam+1956?type=archive