Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

December 12. péntek


Szaloncukor-kiállítás és vásár, keressük az Év szaloncukrát. A Karácsony a Kastélyban rendezvény-sorozat keretén belül a rendezők szaloncukor-vásárral és kóstolóval várják a látogatókat. A díj megítélésében a zsűri a vendégek véleményét is figyelembe véve hozza majd meg a döntését.

 

December 13. szombat

11:00-12:30
Szaloncukor-kiállítás, kóstoló és vásár. Az I. Országos Szaloncukor Szépségverseny és Vásár Év szaloncukra díjátadó ünnepsége.

13:00-15:30
Kézműves családi délután. Karácsonyi ajándékok, csoki-és szaloncukor-készítés, karácsonyi csomagolással a Kockacsoki Kézműves Manufaktúra, a Zsanna-Manna Finomságok és az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

A Kockacsoki Kézműves Manufaktúrában nagy törődéssel állítják elő a különféle fűszerekkel, gyümölcsökkel, olajos magvakkal ízesített táblákat, és a finomabbnál finomabb kézműves bonbonokat. Szeretnék, ha minél több embernek tudnák megmutatni a csokoládé varázslatos világát, ezért műhelyük kapuit időről időre kitárják az érdeklődők előtt, különféle programokat szerveznek, illetve rendezvényeken mutatják be finomságaikat. A csokoládé készítése több, mint finom termékek előállítása. Igazi művészet ez, melyhez a szakértelmen túl szenvedély és elhivatottság szükséges.

16:00-17:30
Családi karácsonyi délután, zenei koncerttel, vidámsággal, sok-sok mozgással és festéssel.Csévi Flóra hegedűművész-tanár és Csévi Annamária csellista, zenei oktató zenélő-mesélő műsora.

Csévi Flóra és Csévi Annamária már gyermekkoruk óta muzsikálnak együtt. Belgiumban és Budapesten is rendszeresen duóznak. A Nagytétényi Kastély meghitt karácsonyi koncertjén J. S. Bach darabokkal és Arcangelo Corelli szonátával, barokk darabokkal, valamint ismert karácsonyi átírt énekekkel szeretnének kedveskedni a családoknak, a dallamok, a mozdulatok és színek összefüggéseit keresve, a gyermekek aktív bevonásával.

 

December 14. vasárnap


15:16:30
„A bútorművészet a gótikától a biedermeierig című kiállítás a restaurátor szemével.”.
Tárlatvezető: Németh György restaurátor

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

„A Nagytétényi Kastélymúzeum bútortörténeti kiállításában látható tárgyak restaurálása, felügyelete, gondozása annak létrejötte óta feladatom. A decemberi előadássorozat részeként rövid sétára invitálom önöket, melynek során olyan – művelődéstörténeti, technikatörténeti szempontból – érdekes mozzanatokra szeretném a figyelmet felhívni, amelyek egyúttal élményt tudnak nyújtani. Alkalmunk lesz kinyitni és ezáltal jobban megismerni néhány tárgyat.
Az előadásban többek között a következő témák és látnivalók szerepelnek: Milyen is az ún. bölcsős asztal, az asztalosmesterség a középkorban; az intarziakészítés elterjedése a reneszánsz idején; kabinetszekrények – a találékonyság tárházai; egzotikus anyagok a bútorművészetben – mit tesz a restaurátor, ha a teknőcpáncél beszerzése törvénybe ütközik?; technikai újítások és a kényelem szerepe a rokokó bútorművességben; elrejtett évszám az írószekrény belsejében; hőlégballon és klasszicista szék; gombnyomásra működő ajtók, fiókok; empire szekreter restaurálásának kihívásai; valamint egyéb érdekességek.”

Németh György bútorrestaurátor

 

16:00-17:30
A Kalevala Kórus különleges hangulatú adventi koncertje

A Kalevala Kórus a budapesti finnbarátok egyesületének, a Kalevala Baráti Körnek kórusaként 1991-ben alakult Gerenday Endre vezetésével. Célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a finn kórusműveket Magyarországon. Repertoárjában egyaránt szerepelnek a magyar és az egyetemes kórusirodalom alkotásai: madrigálok, motetták, spirituálék és népdalfeldolgozások. Rendszeresen fellép a Kalevala Baráti Kör rendezvényein, kórustalálkozókon, templomi és múzeumi hangversenyeken, Budapesten és vidéken, illetve Erdélyben egyaránt. Többször koncertezett Finnországban, Észtországban. Fellépéseit az éneklés öröme és a finn kultúra iránti mély érdeklődés hatja át. Az énekkart 1996 óta Katonáné Malmos Edit vezeti.
 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/337,Kar%C3%A1csony+a+Kast%C3%A9lyban+III.?type=archive