Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

December 20. szombat


11:00-13:00
Kézműves családi délelőtt. Karácsonyi csuhéangyalkák, dekorációk készítése a Magyar Origami Kör és az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

1988 januárjában Kecskeméten szerveződött az ország első origami köre a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Hamarosan országosan is ismertté vált, egyre többen csatlakoztak. 1993-ban alakult át hivatalosan egyesületté Magyar Origami Kör néven, mely egyedüliként fogja össze országosan a papírhajtogatás iránt érdeklődőket. Az ország legtöbb régiójában megtalálhatók tagjaik, akik hosszú évek tapasztalatával gyakran színesítik környezetüket papírmodellekkel és adják át tudásukat az érdeklődőknek. Akira Yoshizawa japán origami mester szavai képszerűen fogalmazzák meg a papírhajtogatás lényegét: Egyik kezed az anya, másik kezed az apa, és közöttük a papír a gyermek.

14:00-15:30
Karácsonyi zenés délután. Gyermekkoncert, Huzella Péter gitáros műsora.

Huzella Péter Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész húsz évig zenélt a megzenésített verseket előadó Kalákában, majd szólópályára lépett, Sajátos hangulatú gyerekdalaival, gyerekeknek szóló műsoraival járja az országot, világot. Karácsonyi műsorával szertettel várja a gyerkeket és szüleiket.

16.00-17.15
Karácsonyi zenés délután. Ünnepi hangszersimogató az Ethnosound-dal, Szendi Gábor ütőhangszeres művész vezetésével. Különleges hangszerek interaktív bemutatója kicsiknek és nagyoknak

Az Ethnosound 2005 óta tart különböző zenés foglalkozásokat. Célja, hogy minél többen megtapasztalják a zenélés örömét, hogy ablakot nyisson más korok és tájak kultúráira, amelyen keresztül ráláthatunk arra a hihetetlen változatosságra, ami zene és hangszerek tekintetében kialakult, amiből inspirálódhatunk, és ami egyetemes örökségünk. Programjaikon, többek között, megtudhatják az érdeklődők, mi az a sansula, mit mond a beszélő dob, hogy varázsoltak esőt a sivatagban kaktusz ágak segítségével, hogy szól a termeszek által kirágott faág.
Szendi Gábor kétséget kizáróan az egyik legautentikusabb latin ütőhangszeres Magyarországon, aki olyan saját hangszereket tudott készíteni, melyek talán senkinek nem jutnának eszébe, aki állandóan úton van, mert hajtja a kaland, igazi művész a szó legszorosabb értelmében.

 

 

December 21. vasárnap


15:16:30
„A biedermeier — a kényelem és praktikum, a nemes faanyagok és a minőségi asztalosmunka korszaka.”
A tárlatot vezeti: Lovay Zsuzsa művészettörténész

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

Magyarországon a 19. század első felében a biedermeier bútorstílus racionális és elegáns irányzata bontakozott ki. A letisztult koraklasszicista formák, az angol funkcionális bútorok világos konstrukciója, valamint a bécsi előképek hatására könnyű, mozgatható, átrendezhető berendezések, bútorgarnitúrák készültek. Az előadás során a látogatók többek között megismerkedhetnek a Marczibányi család pesti palotájának elegáns szalon bútoraival, a glóbusz asztalka rejtett rekeszeivel és egy öltöző asztalka elmés nyitószerkezetével, valamint
Zsófia főhercegnő ovális íróasztal-típussal.

16:30-17:30
Karácsonyi dallamok. Fehér Adrienn, a fekete hangú énekesnő és Brunner Márta színésznő ünnepi koncertje.
Műsorukon Barbra Streisand, Adele, Natalie Cole örökzöldjei, musical részletek szerepelnek, az adventi várakozás hangulatával átitatva.

Fehér Adrienn zenész családban született, testvérei Fehér Gábor- Cotton Club Singers, Fehér Balázs a Carbonfools énekese. Zenei tanulmányai után (MR Gyermekkórusa, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, ELTE zenei tanszék, GNM Színitanoda) a székesfehérvári Vörösmarty Színhaz tagja, musicalszínésznő, korrepetitor, zenei vezető. 20 éve a magyar könnyűzenei élet sokoldalú szereplője, EmeRTon-díjas énekes. 2012-ben a Voice TV2- műsor szereplője, dolgozik a Budapest Jazz Orchestra énekeseként és jelenleg a Madách Színházban. A Singer Street a capella együttes énekese, amely formációval Grazban és Taiwanon nyertek nemzetközi versenyt az elmúlt években.


Brunner Márta színésznő a 90-es évek népszerű televíziós kvízműsora a „Mindent vagy Semmit” háziasszonyaként szerepelt, országos ismertségét ennek köszönheti. Alapító tagja a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak, ahol 14 éven át számos főszerepet játszott, prózától az operettig. Pro Theatro- és Fesztiváldíjas. Jelenleg szabadúszó, színésznőként többek között a Csongor és Tündében látható. Műsorvezetőként és háziasszonyként rendszeresen fellép nagyrendezvényeken, meghívott vendégként férjével, Ács Bálint zenész-producerrel az ország számos pontján, valamint a Muzsika TV-ben musical részletek, örökzöldek, világslágerek előadójaként szerepel.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/338,Kar%C3%A1csony+a+Kast%C3%A9lyban+IV.?type=archive