Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Márciusban és április elején, minden kedden a kínai kultúra titokzatos világában barangolunk. Előadások és programok segítenek megérteni és felfedezni az ősi keleti kultúra titkait, hagyományait. A programsorozat az ELTE Konfuciusz Intézet szervezésével és támogatásával jött létre.

 

A teaszertartás
2015. március 10., 15.00-17.30
Előadó: Szigethy Balázs (közgazdász, sinológus, tolmács)

Mit tudunk a teafogyasztás eredetéről? A legenda szerint, időszámításunk előtt 2737-ben a császár forró vizes csészéjébe egy tealevél hullott. A véletlen folytán így elkészült ital illata elbűvölte a császárt, s ezentúl rendszeres fogyasztója lett. Milyen szokások köthetőek a teafogyasztáshoz? A kínaiak szerint “A teázás lényege a belső értékek felemelése”. A ceremónia során ügyelnek minden mozdulatra, azok sorrendjére és így valódi szertartásosságot kölcsönöznek a teázásnak. Milyen hatásai vannak a teának? A kínai bölcsek szerint, aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek.

Taiji bemutató
2015. március 17., 16.00-17.00

Kínai buddhizmus
2015. március 24., 17.00-18.00
Előadó: Papp Melinda

Az előadás rövid áttekintést nyújt a kínai buddhizmus történetéről. A főbb vallási elképzelések, kiemelkedő szerzetesek és meghatározó írásművek kiemelésével bemutatja az indiai eredetű buddhizmus Kínában való megjelenését, elterjedését és meghonosodását, majd a Kínában kialakuló sinizálódott buddhista iskolák sajátosan kínai jellegű eszmerendszereinek összegzésére is kitér, végül a buddhizmus modern Kínában betöltött szerepének rövid ismertetésével zárul.

(Pap Melinda a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szerzett főiskolai végzettséget, majd az ELTE BTK kínai szakán egyetemi diplomát. Phd. disszertációját az ELTE BTK Sinológiai Doktori Iskolájában védte meg. Jelenleg az ELTE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa. Kutatási szakterülete a kínai buddhizmus.)

A Go játék
2015. március 31., 17.00-19.00
Előadó: Mérő Csaba (magyar 6 danos go-játékos)

A gó története nagyjából 4000 évre nyúlik vissza. A legelfogadottabb elmélet szerint eleinte jóslásra használták, majd szép lassan játékká fejlődött. Ennek a hagyományosan kínai játéknak a szabályait ismerhetik meg az érdeklődők, illetve az előadás után kipróbálhatják magát a játékot is. Az előadás a gón keresztül nyújt betekintést a távol-keleti stratégiai gondolkodásba. Az előadást Mérő Csaba, 6. danos gó játékos tartja.

„Tus és ecset” – előadás a kínai kalligráfiáról
2015. április 07., 16.00-18.00
Előadó: Horváth Janisz (kalligráfia oktató, grafikus, tipográfus)

Az előadáson szó lesz a kínai kalligráfia és a festészet azonos eszközhasználatáról, vizuális kapcsolatáról, az esztétikai összehangolódásáról néhány ismertebb kép bemutatásán keresztül. 

 

Partnerünk:

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/347,Fedezze+fel+K%C3%ADn%C3%A1t?type=archive