Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Szubjektív tárlatvezetések az Iparművészeti Múzeumban
Programsorozatunkon közismert személyek – írók, költők, rendezők, színészek – a megszokott művészettörténészi nézőpontból kilépve, személyes történetekkel, saját életükből vett példákkal vagy egy másik művészeti ág bekapcsolásával nyitnak új szemlélődési lehetőséget a Breuer újra itthon c. kiállításunkban.

A tárlatvezetés ára egységesen 2000 Ft/fő.
Kedvezmény nem vehető igénybe.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges: e-mail küldés
A jegypénztár a Szubjektív tárlatvezetés napján 18:00 óráig tart nyitva.
A tárlatvezetések helyszíne: az Iparművészeti Múzeum Díszterme

Alkalmaink

2017. április 12. 18:00 - Háy János, írő, költő
Háy János:
1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-ig tanárként, 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Versekkel jelentkezett a nyolcvanas évek első felében. Első kötete (Gyalog megyek hozzád a sétáló uton) 89-ben jelent meg. Azóta mintegy húsz könyve jelent meg. A versek mellett ír kisprózát, regényt és drámát. Számtalan rajza és festménye is megjelent. Maga illusztrálja könyveit, illetve készíti a könyvek borítóit. Prózaíróként a Dzsigerdilen c. török korban játszódó regénye hozta meg a szakmai és olvasói elismerést. Az utóbbi években mint drámaíró aratott sikert. Több darabját, köztük A Gézagyereket, a Herner Ferike faterját és a A völgyhídat számtalan nyelvre lefordították és külföldön is bemutatták.
Budapesten él. Jelenleg szabad foglalkozású író.

2017. március 8. 18:00 - Térey János, író, költő, drámaíró, műfordító
Térey János :
A magyar irodalom kiugrott építésze és aktív urbanistája. 2015-ben féléven át óraadó tanár volt a Pázmány Péter Tudományegyetemen; 2016-ban pedig Sajó István art deco építész életműkiállításának kurátora a debreceni MODEM-ben. 1991 óta húsz könyve látott napvilágot, többnyire verses formában, mint például A Legkisebb Jégkorszak című regény. Tavaly jelent meg összegyűjtött verseinek kötete (Őszi hadjárat) a Jelenkornál. Legjellegzetesebb műfajai a verses regény, illetve az újragondolt polgári dráma. Színműveit és fordításait a Krétakör, a Katona József, a Radnóti, a Nemzeti és a Vígszínház játszotta, illetve játssza. A Nibelung-lakópark című, Richard Wagner nyomán írott drámaciklusát a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében a budavári Sziklakórházban. Az előadás vendégjátékként szerepelt Wiesbadenben, a Neue Stücke aus Europa fesztiválon; fölolvasószínházi bemutatóját a párizsi Odéonban tartották, illetve megrendezte Florian Sitbon szintén Párizsban, 2009-ben a Theatre Dejazet-ben.
Következő darabjai a Papp András társaságában írott, 1956-os tárgyú Kazamaták (budapesti Katona József Színház, 2006); illetve az Asztalizene (Radnóti Színház, 2007). Protokoll című verses regényének dramatizált változatát ugyancsak a Radnóti Színház tűzte műsorára 2012-ben. Írt egy misztériumjátékot (Jeremiás avagy Isten hidege), amelyik a debreceni metrón játszódik (Nemzeti Színház, 2010).
Írásairól 2009-ben tanulmánykötet jelent meg a l’Harmattannál Erővonalak címmel.

Színművei franciául, oroszul, lengyelül és észtül jelentek meg. Műfordítóként találkozott már Szophoklésszel (Trakhiszi nők, Oidipusz király), Euripidésszel (Oresztész), Plautussal (A hőzöngő katona), Calderónnal (Az élet álom), Schillerrel (A rablók), Puskinnal (Borisz Godunov, Lakoma pestis idején) és Brechttel is (Jóembert keresünk).

2017. február 15. 18:00 - Somlai Tibor, belsőépítész
Somlai Tibor:
A kortárs magyar belsőépítészet egyik legeredetibb hangvételű képviselője. Sokoldalú alkotó, tervezett magánlakásokat és közintézményeket, üzleteket és vendéglátó-ipari létesítményeket. Munkái (zömmel bútorok, olykor ruhák) révén számos alkalommal önálló kollekcióval szerepelt a Lakástrend és design kiállítás-sorozat bemutatóin. Közben olyan nagyszabású kiállítások sikeréhez járult hozzá különleges installációival, mint a Kozma Lajos építészi életművét felsorakoztató tárlat, a Victoria and Albert Museum Művészet mindenkinek, illetve az Art deco és modernizmus című kiállítások – valamennyi az Iparművészeti Múzeumban. Ugyancsak az alkotó szellemiségét dicséri a Mindszenty József állandó kiállítás Esztergomban. Művészetét kivételes stílusérzékenység jellemzi. Kiállítási installációi, illetve az általa újragondolt historikus belső terek megújítása során az eredeti miliők értékeit is messzemenően tiszteletben tartó belsőépítészeti megoldásokat produkált, a maga erős egyéniségét is érvényre juttatva.
A Corvina Kiadónál megjelentetett népszerű köteteiben a magyar belsőépítészet legjelentősebb teljesítményeit dolgozta fel: Tér és idő: lakásbelsők a két világháború között; Távol és közel: Belsőépítészet a háború után; Volt és nincs. Nagypolgári és arisztokrata enteriőrök 1900-1945.; Fent és lent. Pest-Budai lépcsőházak 1835-1945.
 

2017. január 25., szerda 18:00 - Hajós András, dalszerző, műsorvezető
Hajós András:
33 éves koromig normális ember voltam, egyetemet végeztem, munkahelyeim voltak, családod alapítottam és arról álmodoztam, hogy zenész leszek. Aztán egyszer csak bejött az Emil.Rulez! zenekar és minden megváltozott. Otthagytam a biztos állásomat és koncertezni kezdtünk, majd elindult a TV2-n a Magánszám. Aztán egy ViaSat-os kanyar, 4 aranylemez, és megszámlálhatatlan fellépés után leparkoltam az RTL Klub-nál a Heti Hetesben. Felléptem már majd minden színpadon, standupoltam, zenéltem, műsort vezettem. Az utóbbi pár évben a TV2-n voltam zsűribácsi, közben Zenehajó néven gyerekműsort, Zenetréning néven felnőtt fejlesztő programot csinálok. Most már mer időm lenni a szerelmprojektjeimre is: dalszöveget írok színdarabhoz vagy popdalokhoz, gyűlnek a dalaim a fiókban és megvalósult életem tévéműsora is - a Dalfutár. Mostanra lassan több időt töltöttem el szabadúszóként, mint a "normális munka" világában. A régi álmaim lettek a hétköznapjaim, sok csodából hakni lett, néhány szög kibújt a zsákból, néhány zsák meg megtalálta a foltját... De a lényeg, a legfontosabb álmom sértetlen: szabad vagyok!


2016. december 14., szerda 17:30 - Winkler Nóra, művészeti író és árverésvezető

Winkler Nóra:
Mindig a kulturális terület érdekelte, művészeti író és árverésvezető lett, legtöbben a hat éven át sikerrel futó Kultúrház tv-műsorából ismerik. A 2000-es évek eleje óta vezeti a Kieselbach Galéria aukcióit, illetve fontos jótékonysági árveréseket. Két társával 2005-ben alapították az Artmagazin művészeti lapot. Több kulturális projekt tanácsadója, legfontosabb ezek közül Magyarország legrangosabb magánalaptású irodalmi díja, az Aegon Művészeti Díj. Gyakran kérik fel tárlatvezetésre, múzeumi programokra galériák és rangosabb múzeumok is. Első könyve, a Csillagtúra után most készül a második.  

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/442,Szubjekt%C3%ADv+t%C3%A1rlatvezet%C3%A9sek